BIST 10.336
DOLAR 32,20
EURO 34,75
ALTIN 2.449,42
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'tan Ağar'ın Kürt raporuna öneri

Mehmet Ağar'ın Kürt raporu hazırlığı herkesi şaşırttı. Ancak BDP lideri Demirtaş, Ağar'ın çıkışını inandırıcı bulmadı.

Abone ol

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş , Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ağar’ın hazırlaması gereken Kürt raporu tek cümle olmalı: Kürt halkından bütün kalbimle özür diliyorum. Gerisi hikâyedir” dedi.

Radikal gazetesine cezaevinde ‘Kürt raporu’ yazdığını açıklayan Susurluk davası hükümlüsü Mehmet Ağar ’ın sözleri yankı uyandırırken, BDP cephesinden de tepki geldi.

Ağar’ın sözleri ve kendi değerlendirmesi ile ilgili Radikal ’e konuşan Selahattin Demirtaş şunları söyledi: 

GEÇMİŞTE İŞLENEN SUÇLARDAN DOLAYI EN KÜÇÜK HESAP VERMİŞ DEĞİL

-Mehmet Ağar , faili meçhullerin, köy yakmalarının, adam kaçırmaların, işkencelerin yaşandığı dönemin yetkili ismi ve bütün bunlardan sorumlu olan kişidir. Ve bu kişi, geçmişte işlenen suçlardan dolayı en küçük bir hesap vermiş değil. O nedenle Kürt sorununu, kendisi yardımcı olmak ve gerçekten katkı sunmak istiyorsa, yapacağı en doğru iş, bütün o dönemin suçlarının ve suçlularının ortaya çıkmasını sağlamak, kayıpların yerini ve mezarlarını söylemek, bütün olup bitenlerden dolayı Türk ve Kürt halkından özür dilemek olmalıdır. u.20120717091504.jpg

ZİHNİYETİ İKTİDARDA

-Kürt sorunu Mehmet Ağar ve onun gibilerin tespitine muhtaç değildir. Gelinen aşama tespit aşaması, tanım aşamasını çoktan geçmiştir. Nihai çözümde de Devlet ve Kürt tarafının müzakereleri bile yaşanmıştır. Bu nedenle geçmişte Kürt sorununu kanlı bir mecraya çekenler bu gün gelinen aşamanın da en büyük vebal ve sorumluluğu altındadır. Zaten Mehmet Ağar ’ın kendinisi iktidarda değil ama zihniyeti iktidarda. Bu nedenle Mehmet Ağar ’dan beklenti içinde olmak veya onun gibilerden beklenti içinde olmak Kürt sorununun çözümünü başka bir bahara ertelemek demektir. 

TETİKÇİLERİ, KAYIPLARIN MEZAR YERLERİNİ SÖYLESİN

-Bu herhalde katilin cinayet işlediği yere dönmesi psikolojisi gibi bir şey. Kürt sorunun işlenen bütün cinayetler nedeniyle sorumlular emekli olur olmaz ilk iş pişmanlık ve nedamet belirtisi gösteriyorlar. Bu bize inandırıcı gelmiyor. Fakat geçmişle yüzleşme ve helalleşme için Mehmet Ağar gibilerinin itiraflarını, yer göstermelerini, tetikçileri tek tek deşifre etmelerini, kayıpların mezar yerlerini söylemelerine ihtiyaç vardır. Mehmet Ağar yaparsa bunu yapsın. Yoksa 5 yıldızlı cezaevinden gündem yaratmaya çalışması doğru değil.