BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Demirtaşa tahliye sürprizi

Nurettin Demirtaş'ın çürük davasından duruşması vardı. Duruşmada ilginç diyaloglar ve sürpriz tahliye kararı vardı.

Abone ol Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu “askerlikten kurtulmak için hile yapmak” suçundan yargılanan 52 kişinin tahliyelerine karar verdi.

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'nda kurulan mahkemede DTP'li Nurettin Demirtaş ile davanın savcısı arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Nurettin Demirtaş, ifade vermek üzere sanık kürsüsüne geldiği sırada sadece 3 dakikalık bir konuşma yapacağını belirterek, ''Dava konusu soruşturma ile telafisi zor haksızlık ve hukuksuzluklara maruz kaldığını'' ileri sürdü.  Gözaltına alınması olayına değinen Demirtaş, ''''Bundan sonra olanları da deyim yerindeyse ibretlik olması adına 'bir güvercinin başı ile kanatlarının kopartılmasına' benzetiyorum'' diye konuştu.

İFADE VERMEYİ REDDETTİ

''Askeri bir suç işlememiş bir sivil olarak askeri mahkemede yargılanmasını hukuka aykırı bulduğunu'' öne süren Demirtaş, ''Mahkemenizin üyelerinin şahsıma yönelik bir tutumu ve benim de mahkemeye karşı tutumumun olmamasına karşın, sivil bir yurttaş olarak askeri mahkemede yargılanmayı adil bulmadığım için ifade vermeyeceğim'' dedi.

SAVCIDAN KİNAYELİ YANIT

Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, Demirtaş'ın askeri mahkeme itirazına ilginç bir karşılık verdi. Üçok kinayeli bir şekilde, ''Kamu adına, sanıkların arasında bulunmasından üzüntü duyduğumuz tek kişi Nurettin Demirtaş'tır. Kendisi, TBMM'de grubu bulunan bir partinin genel başkanı olarak toplum ve kanaat önderidir. Genç bir parti başkanı olarak, gençlerin örnek alabileceği yegane kişidir. Kendisi her zaman uzlaşmadan bahsediyor. Askerlik hizmeti gibi bir konuda toplumda mutabık olunmasına karşın, kendisinin burada bulunmasından savcılık olarak üzüntü duyuyoruz.

DEMİRTAŞ'A LAKAP

Anadolu'da bir laf vardır, 'yiğit lakabıyla anılır' diye. Siyasi liderlere çeşitli lakaplar verilmiştir. Örneğin Demirel'e 'baba', Turgut Özal'a 'tonton', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'Kasımpaşalı' lakapları verilmiştir. Umarım, Sayın Genel Başkan burada atılı suça ilişkin bir lakap almaz.''

"EN CENTİLMEN" İLTİFATI

Bunun üzerine söz isteyen Nurettin Demirtaş, ''Aslında biz Sayın Savcım ile aynı odada iken daha iyi anlaşıyoruz. Ben kendisine nezaketinden dolayı teşekkür ediyorum. Biz politikacıların konuşacağı yerler mahkemeler değildir'' dedi.

Savcı Üçok, bunun üzerine, ''Demirtaş, bizce de en centilmen sanıklardandır. Biz de kendisine teşekkür ederiz'' diye konuştu.

Mahkeme sanıkların tahliyesine karar verdi.