BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,88
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

Demirtaş: Kürt, Türk birbirinize sarılın

PKK'nın Dağlıca saldırısı üzerine yurt dışı programını yarıda kesrek Türkiye'ye dönen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Tahriklere karşı en iyi ilaç barıştır" dedi ve tırmanan şiddetin sorumlusunun AKP ile Cumhurbaşkanı olduğunu ifade etti.

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Dağlıca'da PKK'nın saldırısı sonucu 16 askerin hayatını kaybetmesini ve Cizre'deki olayları eleştirirken "Tüm kardeşlerime sesleniyorum, ne yaparsa yapsınlar, kardeşliğinizi bozmayın. Kürt, Türk birbirinize sarılın. Bütün tahriklere karşı en iyi ilaç barıştır" dedi.

Yurt dışı programını yarıda keserek Türkiye'ye dönen ve Diyarbakır Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, parti olarak ölümler arasında ayrım yapmadıklarını vurgulayarak yaşanan tüm acıların ortak olduğunu ifade etti.

Şiddetin tırmanmasından Adalet ve Kalkınmöa Partisi (AKP) ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sorumlu tutan Demirtaş, "Niye ölüyor bu insanlar, kimin için ölüyor. Toplum barış istiyor. Barış noktasında iyi bir aşamaya gelmişken, neden müzakere masası devrildi. Bunların hepsi hükümet tarafından açıklanması lazım" dedi.

Tırmanan şiddet nedeniyle 1 Kasım'da yapılması planlanan erken seçimin de riske girdiğini ifade eden Demirtaş "Sadece seçim için de değil, seçimden daha kıymetli bir şeyi kurtarmaya çalışıyoruz, gençlerimizin canını kurtarmaya çalışıyoruz [...] Biz sadece ölümler dursun istiyoruz. Sonrasını halk kendisi karar verir. Bugün Cizre’de nasıl seçim yapılacak merak ediyorum. Biz gidip Cizre’de seçim mi yapabileceğiz. İnsanların aklıyla alay etmesinler"dedi.

Dün akşam Türkiye'nin birçok kentinde PKK'nın Dağlıca saldırısı protesto edilirken, bazı illerde göstericiler

Davutoğlu: O dağlar, o teröristlerden temizlenecek

Dağlıca saldırısıyla ilgili olarak dün bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise kararlı mücadelenin süreceğini vurgularken, birliktelik anlayışının da korunması gerektiğini ifade etti.

7 Haziran seçimlerinin ardından Türkiye'nin bilinçli bir şekilde 'iç ve dış odakların desteğiyle terör saldırılarına' maruz kaldığını ifade eden Davutoğlu, "O dağlar, o teröristlerden temizlenecek. Ne olursa olsun temizlenecek bu kadar. Bu ülkenin dağları, ovaları, şehirleri teröristlere terk edilmeyecek" diye konuştu.

1 Kasım'da seçim güvenliğini sağlamak için gerekli adımların atılacağını da ifade eden Davutoğlu, "Terörle mücadeleye devam edeceğiz ama 1 Kasım'da seçim; normal, hukuki şartlar içinde yapılacak" dedi.

Davutoğlu, ülkenin 'Türk-Kürt çatışması' çıkarmak isteyenlere karşı durması gerektiğini de vurgulayarak "Batı'yı Doğu'ya karşı kışkırtarak kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere karşı da vatandaşlarıma sesleniyorum. Buradan Türk-Kürt çatışması, Sünni-Alevi çatışması çıkarmak isteyenlere karşı en büyük güvencemiz, sizin derin vicdanınızdır" ifadelerini kullandı.