BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş: Kanın durması için barış eli hazırdır!

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şemdinli'de partisinin ilçe kongresinde hükümete barış için seslendi.

Abone ol

Demirtaş, akan kanın durması için de çağrıda bulundu. Demirtaş, "Bizler korktuğumuz için değil, çaresiz kaldığımız için de bu çağrıyı yapmıyorum. Burada yüreği yanan anneler, Allah Peygamber hatrı için bu çağrıyı yapıyorum ve diyoruz ki, burada akan kannın durmasını istiyorsanız barış eli hazırdır. Gelin barışı beraber getirelim" dedi.

BDP Genel Başkanı Demirtaş, Hakkari ve Çukurca'dan sonra bugün de Şemdinli'ye geçerek partisinin ilçe kongresine katıldı. Demirtaş, ilçe girişindeki Şapatan Çeşmesi Mevkii'nde uzun bir araç konvoyla karşılandı. Demirtaş, daha sonra da kongrenin yapıldığı halı sahaya geçti. Kongreye katılanları Kürtçe selamlayan Demirtaş, konuşmasını Türkçe sürdürdü.

ÖLÜM VE KANLA GURUR DUYMADIK

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorunu konusunda samimi olmasını isteyerek şöyle konuştu: "Birileri yaşanan çatışmaları ve ölümleri gurur meselesi haline getirdi. Biz bugüne kadar yaşanan ölümler ve kanla gurur duymadık. Burada 2 aydan bu yana Şemdinli halkı bir çatışmanın içindedir ve burada bir mesaj veriyor. Şemdinli halkı diyorki, savaşla, kanla, askerle, tankla, topla tüfekle bu sorun çözülemez. Bu devlet yıllardır tankla, topla, silapla bu bu sorunu çözemedi ve Kürt halkını bitiremedi ve hakın iradesini teslim alamadı. Bu ordunun eliyle buradaki köylerce bu kadar işkence baskıya karşı bu halk buna boyun eğmedi ve eğmeyecek. Başbakanın üzüldüğü şey tankın, topun, tüfeğin ve silahın burada otoritesini kaybekmesidir. Şemdinli halkı bu mesajı verdiği için rahatsız oluyorlar."

Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulunan Demirtaş, korktukları, çaresiz kaldıkları için bu çağrıyı yapmadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

KANIN DURMASI İÇİN BARIŞ ELİ HAZIRDIR

"Burada yüreği yanan annelerin, Allah Peygamber hatrı için de bu çağrıyı yapıyor ve diyoruz ki; 'Burada akan kannın durmasını istiyorsanız barış eli hazırdır. Gelin barışı beraber getirelim. Eğer bu konuda sasimiyseniz barışı sağlayalım.' Başbakan eğer bu konuda sasimiyse muhattap sayın Öcalan, KCK ve BDP'dir. Eğer cesaretiniz varsa bunu yapın. İmralı'da 4 duvar arasında kalan Kürt halk önderi sayın Öcalan'a saygı duyun ve Oslo görüşmelerini kalındığı yerden devam ettirin. Burada gencecik insanlar ölüyor. Bunlara yazıktır. AKP'nin içinde de savaşa karşı olanlar vardır. Çıkıp Genel Başkanlarına karşı seslerini yükseltsinler. Eğer sözlerini dinlenmezse o zaman istifa edip, o partiyi terk edin ve gelin halkınızın yanında yer alın."