BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,96
ALTIN 2.498,62
HABER /  GÜNCEL

Demirel'in gizli hazinesi yolda

Yahya Murat Demirel'in Cayman Adaları'nda bulunan gizli hesaplarındaki paranın iadesine İngiliz yargısından izin çıktı

Abone ol

Türkiye'yi altı yıldır uğraştıran Egebank'ın sahibi Yahya Murat Demirel'in Cayman'daki parası için vize verildi. Türkiye'yi haklı bulan İngiliz Kraliyet Mahkemesi'ndeki Lordlar, bir ilke imza attı, Cayman mahkemesine "kayyum ata" dedi.

Son dönemde uluslararası yargıda kaybetmeyi unutan TMSF'ye bir sevindirici haber de Londra'dan geldi. İngiltere Kraliyet Üst Mahkemesi, Egebank'in eski sahibi Yahya Murat Demirel'in kara para aklama cenneti Cayman Adaları'ndaki gizli hesaplarındaki paraya vize verdi.

Demirel'in Merrill Lynch'in (ML) şirketlerinde gizlediği 24 milyon dolar için Cayman Adaları üst mahkemesinin bağlı bulunduğu İngiltere'ye yolladığı davada Lordlar, kayyum atanmasına karar verdi. Böylece paranın gelmesi için de yol açılmış oldu.

13 SAYFALIK ANLAŞMA

Altı yıldır TMSF'nin peşinde olduğu 24 milyon dolar için TMSF yoğun bir hukuk sürecine girdi. Davayı uzatan ise Demirel'in cinlikleri oldu. 1999'da ML'e ait Cayman Adaları'ndaki Medro, Kaffee, Barla ve Cunur adlı dört off-shore şirkete para yatıran Demirel, parayı trust adı verilen ve banka ile müşteri arasında güvene dayalı hesaplara yatırdı. Demirel adına açılmayan hesap, hiçbir şekilde sorgulanamıyordu.

ML ve sadece Demirel'in yetkili olduğu 13 sayfalık gizli hesap sözleşmesiyle yaşatılan hesapların orijinal belgesiyle TMSF, 2005'te sıkı bir hukuk mücadelesine girdi. Paraya önce blokaj koyduran TMSF, ML yönetimnden gizlilik nedeniyle parayı alamadı. Önce Cayman'daki mahkemeye giden TMSF'ye 'Demirel'in borcu vardır ve para sizin hakkınızdır' dendi ancak hukuki olarak trust hesaplara kayyum atanmadığını belirtti.

TMSF itiraz edince mahkeme topu bağlı bulunduğu İngiltere Kraliyet Üst Mahkemesi'ne taşıdı. Beş Lord'dan oluşan İngiltere Kraliyet Üst Mahkemesi TMSF'yi haklı buldu ve paranın gelmesi için Cayman Adaları mahkemelerine 'Türkiye haklıdır, kayyum atayın' dedi. Böylece paranın gelmesi için vize de çıkmış oldu.

EMSAL KARAR OLACAK BELGE ALAN SORGULAYACAK

Türkiye'yi 6 yıldır uğraştıran dava bir ilke de imza attı. Dva ilk kez uluslararası bir alanda trust hesaplarına da dokunulabileceğini ortaya koydu. TMSF'de davayı takip eden avukatlar, "Aslında paradan daha önemli olan bu kararın bir ilke imza atması ve emsal niteliği taşıması.

Çünkü Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde böyle gizlenmiş hesaplar var. Artık bir alacaklı elindeki belgeyle Cayman Adaları, Turks & Caicos, British Virgin gibi İngiliz Kraliyet ülkelerine bağlı devletlerde bulunan trust hesaplarındaki alacakları için kayyuma başvurabilecek" dedi.

ALTI YILDA ÜÇ KEZ AVUKAT DEĞİŞTİRDİ

Davayı uzatan asıl sebep Demirel'in hukuk oyunlar. TMSF avukatları, "Her duruşma öncesinde avukatını değiştiriyor. Şu ana kadar 3 kez avukat değiştirdi" dedi.