BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,24
ALTIN 2.447,28
HABER /  GÜNCEL

Değiştir yasayı girsin türbanlı!

YÖK'ün Sezer'e sunduğu raporda türban soruna yönelik çarpıcı açıklamalar yer alırken, hükümete de ince mesajlar vardı.

Abone ol

YÖK'ün "Türkiye'nin Yükseköğretim Staratejisi" başlıklı raporu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunuldu.

251 sayfadan oluşan raporda vurgu yapılan en önemli konular üniversitelerdeki türban polemiği ve imam hatip liseleri oldu.

HÜKÜMETE İNCE MESAJLAR

Raporda son yıllarda, üniversitelerle ilgili tartışmaların öncelikli konularının "türban" ve "katsayı" konuları olduğu kaydedilerek, şöyle denildi:

"Türban diye adlandırılan ve "İslami simge" haline getirilen, genç kızların örtünme biçiminin, kamusal alanda kullanılmasının yasaklanması ile ilgili bir ön tespit yapmakta yarar vardır. Zira bu örtünme biçiminin, kamusal alanda yasaklanması, önce ulusal yargı organlarımızın, ardından da uluslar arası mahkemelerin bağlayıcı kararlarına dayanmaktadır. Üniversiteler de diğer bütün kurumlar gibi, bu kararlara uymakla yükümlüdür. Hemen ekleyelim, bu tür yasaklamalardan hoşnut olmayanlar, bunların değiştirilmesinin hukuki yollarını hiç kuşkusuz kullanabilirler. Ancak, bir hukuk devletinde, kurallara ve mahkeme kararlarına uymak bir yurttaşlık görevi olduğu gibi, aksi yöndeki tutum ve davranışlar karşısında uygulanacak yaptırımlara katlanma sorumluluğu da vardır."

İmam hatip liseleri

Raporun ek bölümünde, imam hatip okullarına da değinildi. Bu okulların sayısının arttırılmasına, halkın çocuklarına dini bilgi aldırma talebinin gerekçe olarak gösterildiği belirtilen raporda, "Oysa Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nda öngörülen imam hatip okulları, ailelerin çocuklarına dinini öğretmek için açılan okullar olmayıp, din hizmetlerinde görev alacakları yetiştirme amacıyla açılabilecek okullardır" denildi.