BIST 10.471
DOLAR 32,84
EURO 35,22
ALTIN 2.445,09
HABER /  POLİTİKA

Çandarı şok eden haber

Cengiz Çandar'ın yakın arkadaşı. Geçen hafta Ankara'daydı. Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Mehdi saldırıya uğradı.

Abone ol

Hürriyet yazarı Cengiz Çandar bilgisayarın başına oturdu. Tam yazısını yazacaktı ki haber geldi. Irak Cumhurbaşkanı yardımcısının da aralarında bulunduğu gruba saldırı düzenlenmişti.

Çünkü aralarında 1980'li yıllardan bu yana tanıdığı arkadaşı vardı. Fransa'da uzun yıllar beraber kaldılar. Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Adil Abdülmehdi geçen hafta Türkiye'ye gelmişti. Ankara'ya geldiğinde Çandar'ı bulamamıştı. Çandar daha sonra telefonla görüşmüş ve şakalaşmıştı.

Konuştuğu kişinin 24 saat sonra suikaste uğraması Çandar'ı şok etti. Çandar Irak'taki bu tehlikeli ortama şu sözlerle dikkat çekti:

"Neyse ki, birkaç önemsiz sıyrıkla, kendisine yönelik saldırıyı atlatmış. Beklemediği, şaşıracağı bir şey olmamalı. Önceki yıl, bir Amerikalı gazeteciye mülakat verdiği sırada, bir suikast sonucu kardeşinin öldüğü haberini almış, Irak’ta şiddet ortamında yaşayan birisi o. Elimine edilmesi, sadece Irak açısından değil, Türkiye’nin Irak’a yönelik çıkarları açısından da önemli bir boşluk yaratırdı. Adil Abdülmehdi, Irak üst yönetiminde, dış dünyayı en iyi kavrayan, bu kavrayışı içinde Türkiye’yi “özel” bir yere oturtan, Şii kimliği nedeniyle ülkenin en güçlü Şii örgütünün liderinin hemen altında “iki numaralı” konumda bulunmasından gayri, Şii şahsiyetler arasında Kürt liderleri ve bu arada Celal Talabani ile en iyi ve güvenilir ilişkilere sahip lider."