BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.468,64
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Define avcıları Günay'ı şok etti

Milas ilçesinde kaçak define avcıları tarafından bulunan Hekataios'a ait antik mezarda incelemelerde bulundu.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla'nın Milas ilçesinde kaçak define avcıları tarafından bulunan Karia Kralı Mausolos'un babası Hekataios'a ait antik mezarda incelemelerde bulundu.

Öğle saatlerinde antik mezarın bulunduğu Hisarbaşı Mahallesi'ne gelen Ertuğrul Günay, yerin yaklaşık 12 metre altında bulunan mezara definecilerin açtığı tünelden girdi. Lahit içerisinde yaklaşık 45 dakika kalan ve yetkililerden bilgi alan Günay, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

OLAY BASİT HIRSIZLIK DEĞİL

Milas ilçesinde gerçekleşen olayın basit bir tarihi eser hırsızlığı olmadığını anlatan Ertuğrul Günay, şöyle konuştu: "Bu önemli bir lahit. Bu lahit ülkemizde İstanbul'da bulunan Arkeloji Müzesinde İskender Lahiti'nden de büyük kabartmalara sahip. Ebatları ondan büyük, işçiliği özenli önemli bir mermer yapıt. Burada birkaç yıl gizli çalışmalar sürdürülmüş. Çünkü yaklaşık 1 metre 80 santim kalınlığındaki mermer duvar teknolojinin imkanları kullanılarak delinmiş. Lahit odasında yapılanlar götürülmüş. Bu
konuda ciddi bir çalışma başlattık. Burada yapılan olayın basit bir mezar kazıcılığı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü finansal desteği büyük teknoloji destekli, bilimsel bir çalışma yapılarak gerçekleştirilmiş profesyonel bir olay."

 Olayın uluslararası boyutunu araştırdıklarını anlatan Günay, "Şu aşamada olay yargıya intikal etmiş. Ancak bizde geniş kapsamlı bir araştırma başlattık. Olayın uluslararası bir bağlantısının bulunup bulunmadığı konusunda bir şey söylemek bu aşamada doğru değil. Biz bu olayın arkasındayız. Keşke bu değerli eserleri define avcıları değil tarafımızdan bulunsaydı" dedi.

YENİ LAHİTLER OLABİLİR

Hekataios'a ait lahitin çevresinde başka lahitlerin olabileceğini de anlatan Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Bu lahitin yakınlarındaki diğer noktalarda da ekiplerimiz inceleme ve araştırma yapacak. Öyle sanıyorum bu lahit ve bölgesinde başka lahitlerin ve antik kalıntıların olduğunu tahmin ediyoruz. Bölgede araştırma yaptıktan sonra kamulaştırma çalışmalarına da başlayacağız. Bu sayede sadece Milas'ın değil Türkiye için önemli arkeolojik buluşlar çıkacaktır. Burada bölge müzesi kurma çalışmaları yapacağız."

Muğla'nın Milas ilçesinde kaçak kazı sonucu ortaya çıkan 2 bin 400 yıllık tarihi lahitin tamamen talan edildiği ortaya çıktı. Tarihi lahit için polis ve jandarmaya ilk ihbarın cezaevinde yatan bir mahkum tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarihi lahitin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu. Tarihi eser hırsızlarının iki yıl boyunca bu evde kaçak kazı yaptığı belirlendi. Bu arada kaçak kazının yapıldığı ev şehrin tam merkezinde. Milas Belediyesine 50, Vergi
Dairesine 20, postaneye 15 ve cezaevine 100 metre uzaklıkta.

ŞEHİR MERKEZİNDE İKİ YIL KAÇAK KAZI

Tarih hırsızları, şehrin göbeğinde bulunan yıkık evi iki yıl önce 250 bin dolara satın aldı. Tarihi lahitin bulunduğu evin yanındaki bir başka evden tünel kazdılar. İki yıl boyunca bu tünel içinden geçip tarihi lahiti ortaya çıkarmaya çalıştılar. 8 kişilik ekip iki yıl boyunca hiç dikkat çekmeden her gün eve girip kazı yaptı. Tarihi eser hırsızları kazı yapmak için eve gelirken her sabah resmi kurumların önünden geçtiler. İki yıl boyunca hiç kimsenin dikkatini çekmeden kazıyı tamamladılar.

LAHİTİ SATACAKLARDI

Kayra Kralı Mausolos'un babası Hekataios'a ait lahit Türkiye'de bugüne kadar bulunan en büyük lahit olarak biliniyor. Lahit içinde Hekataios'un kemikleri dahil tüm değerli ziynet eşyalarını sattılar. Tarih hırsızları lahitin içini boşalttıktan sonra mermer kesicilerle lahiti beş parçaya ayırıp evden çıkarmak istediler. Tarih hırsızları lahiti parçalayabilselerdi yurt dışına satacaklardı.