BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan sıcak açıklama

Ahmet Davutoğlu Birleşmiş Milletler'in Suriye'ye yönelik raporuna ilk değerlendirmesini yaptı.

Abone ol

İNTERNET HABER - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Suriye'deki kimyasal saldırı ile alakalı MİT'in Suriye istihbaratından elde ettiği belgelerle ilgili konuştu.

Açıklamasından satırbaşları...

İstihbarat birimlerimiz ve uzmanlarımız bilgi edinmek için çaba sarf etti. Milli istihbarat kaynaklarımızdan sağlıklı bilgi edindik.

Kimyasal saldırı yapmakta muhalefetin elinde böyle bir imkan olmadığı ortaya çıkıyor. Bu imkana sadece rejim sahip. Sorumlu Esad rejimidir. Atım vasıtaları ve izlere bakıldığında şüphesiz rejimin sorumluluğundadır. Nihayetinde böyle bir bulgu var. Bu bizim milli istihbari değerlendirmemizdir. Bundan sonra uluslararası topluma sorumluluk düşüyor.

Türkiyeyi sanki savaş istiyormuş gibi göstermek isteyenler var doğru değil. Bizim barışın bozulmaması için nasıl çaba sarfettimizi bütün dünya biliyor. Diplomasinin bütün imkanlarını kullandık. Türkiyenin güvenliğini de ilgilendiren kardeşçe tavsiyelerimiz dinlenmedi. Önce küçük çaplı operasyonlar sonra hava saldırıları düzenlendi. Sivil alanlara yapılan en ciddi katliamdı bu. Kimyasal silah kullanımı yıllar önce yasaklanmıştı. Bu bir savaş suçudur. Bir devletin kendi halkına kimyasal silah kullanması tepki verilmemesi gereken bir şeymiş gibi, savaş değilmiş gibi davranıp sanki savaş şimdi başlayacakmış gibi davranmak nedir.

Türkiye savaş çağrısı yapıyor yaklaşımı haksız bir ithamdır.  

Elimizdeki bilgileri uluslararası toğlumla paylaştık.Şimdiye kadar BM Güvenlik Konseyi bir sonuca ulaşamadı kurallar ihlal edildi. Biz yoğun bir diplomasi yaptık. Her ülkenin kendi içinde tartışmalar oluyor bu doğaldır. Önemli olan bu eldeki bilgilerin bir an evvel değerledirilmesidir. 

Eğer şimdi tepki verilmezse dünyanın diğer ülkeleri de kimyasal silah kullanmada kendilerini de rahat hissedecektir. Esas mesele bütün dünyayı etkileyebilecek kitle imha silahlarının kullanımına izin verilmesidir. 

Karşılık verilmesi konusunda işaretler görüyoruz. Bu mesele Suriye-Türkiye meselesi değildir.

Olabilecek bütün senaryoları ele alan 4 saatlik bir toplantı gerçekleştirdik. Olabilecek riskleri ele aldık alınaak tedbirleri gözden geçirdik.