BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Fransa'ya tebrik!

Sarkozy'e inen 'inkar tokadı'nın ardından Fransa Anayasa Konseyi'nin kararına Türkiye'den ilk tepkiler geldi...

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Fransa Anayasa Konseyi'nin Ermeni soykırımı iddialarının inkarını suç sayanlara ceza getiren yasayı iptal etmesinin ortaya önemli bir fırsat çıkardığını dile getirdi.

Meclis ve Senatoda çok az sayıda katılımla kabul edilen bu yasanın evrensel hukuk değerlerine aykırı olarak hayata geçmemesinin Fransa hukukuna da katkı yaptığını vurguladı.

Davutoğlu, Fransa'nın imajına zarar verecek bir unsurun ortadan kaldırılmış olmasının iki halk arasında da uçurum oluşmasını engelleyeceğini söyledi.

Kararı alanları tebrik eden Dışişleri Bakanı, benzer istismarların hayata geçmemesi ve tarihin siyasallaşmaması açısından önemli bir adım olduğunu da dile getirdi: "Ümit ederiz, bu veya şu gerekçe ile toplumların tarihleri üzerinden siyasal amaç güdenler bundan ders alırlar."

Yasa Fransa'da yürürlüğe girseydi Ermeni ve Türk halkları arasındaki sorunların daha da kronik hale gelebileceğini kaydeden Davutoğlu, "Açık yüreklilikle tartışılacak bir ortam oluştu. Türkler ve Ermeniler için de bir fırsat oldu. Tarihte birlikte birçok acıyı paylaşmış iki halkın birbirine sarılması için bir fırsat oldu. Ümit ederiz nefret üzerinden bir siyaset inşa etmek yerine insani çerçevenin tüm unsurlarıyla oluşturulan yeni bir yaklaşım ortaya çıkar" dedi.

Fransa kararına
Bağış'tan ilk tepki!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fransa Anayasa Konseyi'nin İnkar yasası kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu..

AYRINTILAR İÇİN TIKLAYIN...



Davutoğlu, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesine ilişkin olarak, ''Fransa Anayasa Konseyi, Fransa anayasasının evrensel insan hakları kavramına ve hepimizin savunduğu Avrupa değerlerine uygun bir karar vermiştir. Bu açıdan Anayasa Konseyi'ni tebrik ediyoruz'' dedi.

İşte kararın ardından gelen diğer tepkiler;

BÜLENT ARINÇ:

Fransa Anayasa Konseyi 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı Anayasaya aykırı bularak reddetti.

Fransa Anayasa Konseyi bu karar ile baştan beri bir garabet abidesi olan bu yasanın altına imza atan Fransız siyasetçilere bir hukuk dersi vermiştir.

Biz tamamen ucuz siyasi kaygılar ile parlamentodan geçirilen bu yasanın Fransa'nın aklı selimine çarpacağını biliyorduk. Tarihi yargılama peşindeki bir gurup yaygaracı Fransız siyasetçiye inat, soğukkanlı ama kararlı bir diplomatik mücadele verdik.

Anayasa Konseyi siyasi kaygılardan uzak doğru bir karar vermiştir. Bu karar, Fransa ile Türkiye arasında yaşanması muhtemel büyük bir krizi önlemiştir. Umarım, bu karar hukuk dışı girişimler için büyük bir ders olur.

ÖMER ÇELİK:

Anayasa Konseyinin aldigi kararla, Fransa, Sarkozy tarafindan dusunce hurriyetine, Fransiz Devriminin degerlerine ve AB ilkelerine karsi odak olmaktan kurtuldu.

Anayasa Konseyi, tarihin siyasallasmasini engellemistir. Parlementoyu engizisyon haline getirmeye calisan Sarkozy'nin tutumunu mahkum etmiştir.

Tarihsel olaylar hakkinda parlementolarin hukum vermesine karsi ornek bir karardir. Turk-Ermeni iliskilerine yabanci parlementolarin ipotek koymasina karsi bir sonuc cikmistir.