BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.501,04
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan flaş açıklama! Krizle karşı karşıyayız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya-Türkiye krizi, Suriye'de yaşanan son gelişmeler ve Başkanlık Sistemi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Bakü ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya savaş uçağının Suriye sınırına düşürülmesinin ardından yaşanan Rusya-Türkiye kriziyle ilgili Davutoğlu, "Kriz konusunda hangi noktadayız? Bir, krize sebep teşkil eden olgusal boyutu var, diğeri de o krizi tırmandıran psikolojik boyutu var. Bazen psikolojik boyutu, olgusal boyutun çapını aşar. Öyle bir durumla karşı karşıyayız. Dolayısıyla öncelikle bu psikolojik kıskaçtan, çıkmazdan bir an önce uzaklaşmak lazım." dedi.

"RUSYA İLE KRİZ YAŞIYORUZ"

Davutoğlu, Rusya ile ilgili açıklamalarının devamında şunları söyledi:

"Hep şunu da söyledik, 'Türkiye'ye dönük bir tehdit oluştuğu anda gerekli tedbiri alırız.' Nitekim aldığımız tedbir sebebiyle Rusya ile kriz yaşıyoruz. Ama herkes de gördü ki Türkiye kendi güvenliğini ilgilendiren bir sorun söz konusu olduğunda tereddüt etmez ve gerekli adımı atar. Dolayısıyla ister koalisyonla birlikte yürütmekte olduğumuz çabalar, isterse onun dışında tek başına yapmamız gereken bir şey olursa her ikisinde de tereddüt etmeyiz. Suriye krizi herkesten çok Türkiye'yi etkiler ve Suriye'de krizin çözümüne de herkesten çok Türkiye katkıda bulunabilir. Ümit ederiz ki böyle bir ihtiyaç hasıl olmaz, bizim müdahalemiz gibi."

"PSİKOLOJİK BOYUTU GİTTİKÇE ARTIYOR"

Dün Belgrad'da yapılan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görüşmesine ilişkin Davutoğlu, "Görüşme olumlu, gayet edeni bir toplantı oldu iletişim kanallarının açılmasında fayda var. Bir görüşmede her meselenin çözülmesi zor. Psikolojik boyutu gittikçe artan dozda bir krizle karşı karşıyayız." ifadesini kullandı.

"SURİYE KRİZİ BİR AN ÇÖZÜLMESİ LAZIM"

Suriye konusuyla ilgili Davutoğlu, "Suriye alanında da her an böyle yeni krizlerle karşılaşılabilecek durumlar söz konusu. Çünkü Suriye hava sahasında o kadar çok ülke artık operasyon yapıyor ki o ülke uçaklarının karşılıklı olarak birbirine herhangi bir şekilde zarar vermemesi gittikçe güçleşiyor. Dolayısıyla Suriye krizinin de bir an önce çözülmesi lazım" dedi.

"HER EYLEM DAEŞ'E HİZMET ETMEK DEMEKTİR"

Davutoğlu, DAEŞ operasyonları ile ilgili, "DAEŞ'in Fırat'ın batısından ve Türkiye sınırından temizlenmesi esnasında misilleme tarzında yapılacak her eylem, DAEŞ'e hizmet etmek anlamına gelir" ifadesini kullandı.

"PRENSİP OLARAK OLUMLU BAKMIYORUZ"

"Türkmenler, Suriye'de kanton kurmalı mı?" sorusuna ilişkin Davutoğlu şu cevabı verdi: "Prensip olarak olumlu bakmıyoruz. Kantonlar kopuş getirir. Suriye'yi daha çok parçalayacak çabalara karşı durmak lazım"

"BAŞKANLIK, BİRİNCİ GÜNDEM MADDESİ DEĞİL"

Başkanlık Sistemi ile ilgili bir soruya Başbakan Davutoğlu şu cevabı verdi: "Çok konuşarak bunu bir ayrılık noktası olarak görmemek lazım. Türkiye'nin birinci gündem maddesi değil. Meclis'te muhalefetle konuşmamız lazım."

"MUHALEFET LİDERİNE YAKIŞMIYOR"

Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Hendek kazan arkadaşlar" ifadesini eleştirerek "Sanırım sehven kullandı. Bir muhalefet liderine yakışmıyor" dedi.