BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Esad'a çok sert mesaj

Türkiye ile Suriye arasında gerilen ipler koptu! Davutoğlu, Esad'ı uyararak, açıkça askeri müdahale sinyali verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan Suriye'ye gözdağı! Euronews kanalına konuşan Davutoğlu'na Suriye'deki çatışmalarla ilgili Türkiye'nin tavrı soruldu. 11 ayrı dilde yayınlanacak mülakatta Davutoğlu, Suriye'deki çatışmaların sınırı aşması halinde Türkiye'nin her türlü önlemi alacağını söyleyerek, askeri bir müdahalenin ilk sinyalini vermiş oldu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Suriye krizinin uzamasının sadece Türkiye'yi değil bölgeyi de büyük sıkıntıya sokacağını'' söyledi.

Merkezi Lyon'daki bulunan Euronews kanalının Türkçe servisinin dış politikadaki sıcak gelişmelerle ilgili sorularını yanıtlayan Davutoğlu, ''Suriye çok kritik bir jeopolitik konuma sahip. Komşu ülkelerin tümüyle yakın etkileşim içinde. Son derece önemli bir komşumuz. Burada çıkacak daha gergin bir ortam bütün komşu ülkeleri etkileme potansiyeline sahip. Dolayısıyla bunu zamana bırakmak, biraz daha bekleyelim ne olacak diye gözlemek doğru değil'' dedi.

ÖZEL MÜLAKAT 11 DİLDE YAYINLANACAK

Bu akşamdan itibaren bir gün süreyle 11 dilde yayınlanacak mülakatta Davutoğlu, uluslararası toplumun Suriye'nin daha büyük bir istikrarsızlık kaynağı olmasını engelleyecek şekilde devreye girmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Suriye'de şu an büyük çatışmalar yaşandığına dikkati çeken Davutoğlu, ''Çatışmalar Suriye'nin dışına taşar mı?'' sorusu üzerine, ''Tabii Suriye'deki gelişmelere bağlı ama her zaman bu risk var. Bütün iç çatışmalar nihayet bölge ülkelerle, komşu ülkelerle ilişkiler bağlamında mutlaka etkisini çevrede gösterir. Onun için biz insani olarak, tarihi olarak Suriye halkına olan sorumluluğumuzu yerine getirmeye kararlıyız. Bunu uluslararası toplumla birlikte yapmaya kararlıyız'' diye konuştu.

"TÜRKİYE HER TÜRLÜ ÖNLEMİ ALACAKTIR"

Davutoğlu, ''çatışmaların, ulusal çıkarları, ulusal güvenliğini tehdit eder bir nitelik kazanması halinde Türkiye'nin her türlü tedbiri kendi ulusal güvenliği açısından alma hakkını mahfuz tutacağını'' ifade etti.

''Suriye konusunun İran ve Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkileme'' ihtimaliyle ilgili soruyu yanıtlayan Davutoğlu, şunları söyledi: 

''Hayır yani Türkiye-İran ilişkileri köklü ilişkilerdir, komşuluk ilişkileridir. Bazı konularda farklı düşüncelere sahip olursak bunu da paylaşırız. Nitekim paylaştık da. İran'da kaygılarımızı Sayın Başbakan çok açık bir şekilde İranlı muhataplarına aktardı. Tabii Suriye'nin yönetiminin tutumu ve geleceğiyle ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Bunun giderilmesi için de sürekli temas halindeyiz. Ama tabii Türkiye Suriye'nin bir komşusu. Birinci derecede etkilenen ülke Türkiye. Bu konuda da diğer bütün ülkelerin Türkiye'nin tutumuna önem vermeleri, hak vermeleri beklentimizdir.''