BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,76
ALTIN 2.452,31
HABER /  GÜNCEL

'Suriye'de barış anlaşması için konan 10 Nisan mühletini kabul etti'

BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, ateşkes sağlanması konusunda hiçbir ilerleme kaydedilemediğini açıkladı. Ancak diplomatik kaynaklara göre, Şam, anlaşmanın uygulanmaya başlaması için konan 10 Nisan mühletini kabul etti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, 6 maddeli Suriye barış planının en önemli koşullarından biri olan ateşkes sağlanması konusunda henüz hiçbir ilerleme kaydedilemediğini açıkladı.

Ancak diplomatik kaynaklara göre, BM Güvenlik Konseyi'nin kapalı oturumunda Suriye konusunda bilgi veren Annan, "Suriye'nin 10 Nisan tarihine dek barış planının kısmen uygulanmasını kabul ettiğini" açıkladı.

Buna göre, kent merkezlerine askeri birlik sevkiyatı yapılamayacak; buralarda konuşlandırılmış olan askerler ve ağır silahlar geri çekilecek.

Arap Birliği ve BM’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın hazırladığı plan, BM gözetiminde tüm tarafların şiddete son vermelerini öngörüyor.

Plan, askerlerin ve ağır silahların kentlerden çekilmesini, mahkumların serbest bırakılmasını, insani yardımlara izin verilmesini ve gazetecilere yönelik sınırlamaların kaldırılmasını içeriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'ın kabul ettiği, 6 maddeli barış planının açık uçlu olmadığını söylemişti.

Öte yandan Uluslararası Kızıl Haç Örgütü'nün başkanı Jakob Kellenberger, gözaltında tutulan kişilere erişme olanaklarını ve yardım operasyonlarının genişletilmesini görüşmek amacıyla Suriye'ye gidiyor.

Uluslararası Kızıl Haç tarafından yapılan açıklamada, yaralıların tahliesi ve insanî yardım ulaştırılabilmesi için, Kellenberger'in, her gün ikişer saatlik ateşkes uygulanması için ısrar edeceği belirtildi.

Suriye yönetimine karşı çarpışan grupların temsilcileri, ülkenin kuzeyinde, muhalefetin güçlü olduğu bölgelerde güvenlik güçleriyle girilen çatışmalar sonucunda her iki taraftan en az 10 kişinin öldüğünü bildiriyor.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin açıklamasına göre, ölümler İdlib ve Halep'te gerçekleşirken, güneyde de isyancılar iki askeri öldürdü.

Suriyeli isyancılara maaş bağlanıyor

Bu arada, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) İstanbul'da düzenlenen "Suriye'nin Dostları" toplantısında saf değiştiren Suriyeli askerlere de para ödeneceğini bildirdi.

SUK Başkanı Burhan Galiyun, "Konsey, Özgür Suriye Ordusu mensubu tüm subay, asker ve diğer kişilere düzenli bir maaş bağlayacak." dedi.

Delegeler, bu paranın varlıklı Körfez ülkelerinden geleceğini söyledi. Bu amaçla Suriye Ulusal Konseyi'ne her ay milyonlarca dolar gönderileceği belirtiliyor.

Suriye Ulusal Konseyi'nin bir temsilcisi BBC'ye, daha fazla parasal kaynağın, dağınık haldeki Özgür Suriye Ordusu'nun kontrollü bir güce dönüşmesini sağlayabileceğini ve Suriye ordusundan kopmaları teşvik edebileceğini umduğunu söyledi.

Toplantıda Suriye Ulusal Konseyi, Suriyelilerin 'meşru temsilcisi' olarak tanındı. Şam, 70 kadar Batılı ve Arap dışişleri bakanının katıldığı toplantıyı "Suriye'nin düşmanları toplantısı" diye niteledi.

Rusya, Çin ve İran zirveye katılmadı.

Toplantıda, özellikle Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler, Suriye'deki isyancıların silahlandırılması çağrısında bulundu.

Ancak aralarında Türkiye ve ABD'nin de bulunduğu bazı ülkeler, topyekûn bir iç savaşa yol açabileceği kaygısıyla buna karşı çıkıyor.

BM, Esad rejimine karşı bir yıl önce başlayan ayaklanmada en az 9000 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.