BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.472,21
HABER /  GÜNCEL

Japon iş dünyası temkinli

Tankan İş Dünyası Güven Anketi, Yen'in son zamanlardaki değer kaybına rağmen Japon sanayicilerin kötümserliklerini koruduğunu gösterdi.

Abone ol

Japonya Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği Tankan İş Dünyası Güven Anketi, Yen'in son zamanlardaki değer kaybına rağmen Japon sanayicilerin kötümserliklerini koruduğunu gösterdi.

Büyük üreticilerin Japon ekonomisine duydukları güven bir önceki çeyrekte olduğu gibi eksi dörtte kaldı.

Japonya Merkez Bankası para politikalarını belirlerken anket sonuçlarını göz önünde bulunduruyor.

Uzmanlar, anketten çıkan sonuçların Merkez Bankası'nı sanayicileri teşvik edici önlemleri arttırmaya yönlendireceğini söyledi.

JP Morgan Securities'den Masamichi Adachi "Tankan Anketi sonuçları Merkez Bankası'nın ilave parasal gevşeme yapma olasılığını artırdı. Merkez Bankası'nın bu ay böyle bir hamlede bulunması zaten bekleniyordu ancak anket sonuçlarının ardından ilave gevşeme 27 Nisan yerine gelecek hafta gerçekleşebilir" dedi.

Temkinli yaklaşım

Uzmanlar, Yen'in son zamanlarda değer kaybetmesi ve Amerikan ekonomisinin toparlanma emareleri göstermesi nedeniyle Japon sanayicilerin ülke ekonomisine olan güvenlerinin artacağını tahmin etmiş ve bu dönem için Güven Endeksi'nin eksi bir olacağını öngörmüştü.

Bu yılın başından beri Yen Dolar karşısında % 8 değer kaybetti.

Yen'in değer kaybetmesi Japon sanayicilerin işine geliyor çünkü bu sayede ürünleri yabancı alıcılar için çekici hale geliyor ve yurtdışında kazandıkları parayı Yen'e çevirdiklerinde kârları artıyor.

Aynı zamanda Japon ürünlerinin en önemli pazarı olan Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen veriler dünyanın en büyük ekonomisinin durumunun düzelmekte olduğunu gösteriyor.

Ancak, analistlere göre, bütün bu işaretlere rağmen Japon sanayiciler temkinli.

Deutsche Securities'den Seiji Adachi "Şu anda ekonomik toparlanma yönünde işaretler olsa da, şirketler Yen'in değer kaybetmeye devam edeceği ve global ekonominin iyiye gideceği konusunda şüpheci." dedi.

Adachi "ABD ekonomisi sağlam, ancak Çin ekonomisi yavaşlıyor ve Avrupa ile ilgili hala endişeler var." dedi.