BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.410,84
HABER /  GÜNCEL

Benzin zammına kurdeleli protesto

Doğalgaz, elektrik ve benzine yapılan zamlara Bursalı tüketiciler, 5 TL'ye yaklaşan benzin fiyatlarını protesto etti.

Abone ol

Her 100 TL'lik benzinden yaklaşık 65 TL vergi alındığını belirten Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, benzin zamlarını siyah kurdele ile protesto etti.

Şehrin en işlek caddelerinden olan İnönü Caddesi'ne çıkan tüketiciler benzin zammına tepki gösterdi. Son dönemde peş peşe gelen zamlardan tüketicinin bunaldığını belirten TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, zamların geri çekilmesini istedi. Doğalgaz zammı ile elektrik zammının birbirini tetiklediğini, tüketicinin bu zincirleme zamları kaldıracak gücünün kalmadığını söyleyen Yılmaz, "Zam gündemde yok denilerek tüketici yanıltılmıştır. Doğalgaz ile elektrik zamları birbirini beslemektedir. Tüketici ilk tepkisini doğalgaz ve elektrik tüketimini asgariye indirerek verecek" dedi.

Son benzin zamlarının ve akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa şartlarıyla değil hükümet politikasıyla belirlendiğini ifade eden Yılmaz şöyle devam etti:

"Çünkü petrol fiyatlarında bu zammı haklı kılacak ciddi bir dalgalanma yaşanmadı. Fiyatlar yatay bir seyir izledi. Buna rağmen benzinin rafineri fiyatının 3 katı üzerinde bir fiyatla satılması kabul edilemez. Son benzin zammıyla birlikte kurşunsuz benzinin litre fiyatının bazı illerimizde. 4.80 TL'ye ulaşması bundan sonrası için tüketiciyi acı acı düşündürüyor. Krizle boğuşan Yunanistan'da bile bir litre benzin 4,25 TL'ye satılıyor."

"HER 100 TL'NİN 65 TL'Sİ VERGİ"

Benzin zammının iğneden ipliğe her şeyi tetikleyeceğini söyleyen Yılmaz, tüketicinin zamlara seyirci kalmayacağını vurguladı. AB ülkeleri içinde benzini en pahalı kullanan ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Yılmaz, "Benzinden alınan vergi konusunda ise yine ön sıradayız. Bu yetmezmiş gibi bir de vergiden vergi almaktayız. Benzin istasyonlarında alınan her 100 liralık benzinin 65 lirası vergidir. Hükümet bu yolla tüketiciden vergi topluyor. Bu zam balonu eninde sonunda patlayacak. Çare, vergi indirimidir" diye konuştu.

Araçlara siyah kurdele bağladılar

TÜDEF'in benzin zammını protesto etmek için Ankara'da başlattığı siyah kurdele eylemine Bursa'dan da destek verdiklerini kaydeden Yılmaz, yanlarında getirdikleri pankartı parçalayarak, hükümetten acilen akaryakıt fiyatlarını indirmesini istedi. Ardından üyeler yoldan geçen araçlara siyah kurdele bağladı. İlginç görüntüler oluşturan tüketiciler, araç sürücülerini "Siyah kurdele takın. zamma tepkinizi gösterin" diyerek eyleme davet etti. Yılmaz, akaryakıt fiyatlarının indirileceği güne kadar eylemlerinin süreceğini söyledi.