BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu ve Bağış'tan gözaltı yorumu

Gazetecilerin gözaltına alınması dünyanın da gündeminde. Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Bağış eleştirileri yanıtladı

Abone ol

Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan gazeteciler hükümetinde gündeminde. "Bunun faturasını hükümete kesmeyin" diyen Başbakan Erdoğan'ın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Egemen Bağış da konuştu.

Davutoğlu gözaltıların "Basına yönelik bir baskıymış gibi yansıtılması modern hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmaz" dedi. Bağış ise, medyadaki bir kişinin sadece hükümeti eleştirdiği için gözaltına alındığına inanmadığını söyledi.

Bağış, ASPEN Enstitüsü tarafından Four Seasons Hotel'de düzenlenen "AB'nin Ötesindeki Avrupa" konferansının açılış yemeğindeki konuşmasının ardından gözaltılarla ilgili soruları yanıtladı. Bağış, Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu ve bu kararları bağımsız yargının verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de temin ederim ki hükümeti, Başbakanı eleştiren yüzlerce gazetecinin hiçbiri yargının konusu olmadı. Evet, bazı gazeteciler gözaltına alındı ama iddiaların hazırlanması için bir süreye ihtiyaç vardır. Sizin ülkenizde nasıl bilmiyorum ama bütün bunlar basın özgürlüğünü kısıtlamak için yapılmıyor. Türkiye fevkalade önemli bir süreçten geçiyor. Birçoğumuz bunu normalleşme süreci olarak kabul ediyoruz. 10 yıl önce insanlar etnik kimliğini açıklayamazdı, bugün Kürtçe yayın yapan televizyonlar var. Ortodokslar Sümela'da, Ermeniler Van'da ayin yaptı. Türkiye önemli bir süreçten geçiyor ve daha önce hiç bilmediğimiz şeyleri açığa çıkarıyoruz. Darbe planları yapılmış, bombalar saklanmış, yasadışı dinlemeler yapılmış, insanlar öldürülmüş, bunları açığa çıkarıyoruz. Her kanıt bizi başka bir kanıta götürüyor. Medyadaki bir kişinin sadece hükümeti eleştirdiği için gözaltına alındığına inanmıyorum. Medyada bazı kişiler gözaltına alındı diye Türkiye yanlış yolda gidiyor algısı ortaya çıkmamalıdır. Bu durum Türkiye'nin düşmanlarına koz veriyor mu? Evet veriyor. Onlar zaten her fırsatı değerlendiriyor."

BASINA BASKI GİBİ YANSITILMASI YANLIŞ 

Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gözaltılarla ilgili, "Yargı bağımsızlığı içinde herhangi bir uygulama yapıldığında bunu Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin uygulamasıymış gibi veya basına yönelik bir baskıymış gibi yansıtılması modern hukuk devleti anlayışıyla bağdaşmaz" dedi.

Türkiye'deki son gözaltılarla ilgili olarak sadece genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu AB Komiseri Füle'yle kısa bir süre konuştuklarını söyleyen Davutoğlu, "Şunu açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Tabii ki Türkiye AB'ye tam üyelik entegrasyonu sürecinde olan bir ülke. Dolayısıyla her konu AB zemininde tartışılabilir. Bunda herhangi bir olağanüstülük yok. Bazen biz AB'ye eleştiriler yöneltebiliriz, bazen onlar kanaat sorabilirler. Karşılıklı bu konuları ele almamızda bir olağanüstülük yok" diye konuştu.