BIST 9.732
DOLAR 32,53
EURO 34,81
ALTIN 2.436,09
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu ve AB heyetinden ortak açıklama...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Juncker ortak açıklama yaparak göçmen krizi için varılan anlaşmanın detaylarını paylaştı.

Abone ol

Türkiye-AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Brüksel'de gerçekleştirildi. Zirveye katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk (fotoğrafta) ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Cloude Juncker düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın tarihi bir nitelikte olduğunu kaydeden Başbakan Davutoğlu, Türk vatandaşlarına vize serbestisi için Haziran ayını işaret etti. Davutoğlu "Umuyoruz ki, haziran ayının sonundan evvel geçerli olur. 35 kriter kaldı. Ummuyorum ki mayısa kadar bunları yerine getireceğiz." dedi.

Anlaşmanın detaylarına dair önemli açıklamalar yapan Davutoğlu ve AB

heyeti, Türkiye ile AB arasındaki mülteci değiş-tokuşunun aylık 6 bin kişiyle sınırlı olacağını duyurdu. Tusk, "Çok dengeli bir anlaşmaya vardığımız düşünüyorum. 33 numaralı başlığı açma kararı aldık" derken, Junker ise " Bu mutabakat pratik ve somut şekilde uygulanacaktır" vurgusu yaptı.

Davutoğlu'nun açıklarından satır başları;

BUGÜN TARİHİ BİR GÜN

Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye'de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık.

Çok önemli bir anlaşmaya vardık. Bugün AB ve Türkiye'nin aynı geleceğe sahip olduğunu gördük. Suriye'deki mülteci krizinin çözümünde işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu gördük.

YASAL GÖÇMENLERE CESARET VERİLECEK

Türkiye ile AB arasında daha stratejik bir ilişki olmalı. Yapılan anlaşma yasal göçmenler için cesaret verecektir. Adil olarak yükün paylaşılması konusunda hem fikir olduk. Hem Türkiye hem de Suriye'de ihtiyaç sahiplerine yardımcı olacağız.

VİZE SERBESTİSİ

Vize serbestisi, geri kabul anlaşmasının bir uzantısıdır. Haziran'da vizelerin kaldırılmasını bekliyoruz. Vize serbestisi için kalan 35 koşul Mayıs sonunda bitecek.

DERS ALMAK İSTEYEN BİZDEN FAYDANALANBİLİR

Türkiye'nin göçmenlere karşı tavrına dair olumsuz bir yanıt almadık. Bu benim için gurur verici bir şey.  Dünya bunu takdir ediyor. Yüzde 10 işsizlik olan bir ülkede halkımız kamplara karşı çıkmadı. Suriyeli olmayanlar için geri kabul merkezleri oluşturulmalı. Göçmenlere bir maceracı gibi davranmamalıyız. Ders almak isteyen bizden faydalanabilir.

33. FASIL AÇILACAK

33. fasıl kesinlikle açılacak. Blok edilen fasılların açılması ize hızlandırılacak.

ERDOĞAN'IN AVRUPA'YA ELEŞTİRİLERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçeğin bir yüzünü açıkladı. Bazı Avrupalılar göçmenlere para atıyorlardı, 'Müslümanların Avrupa'da yer yok' diyen siyasetçiler var, bazı gazeteciler tekme atıyorlar kaçan göçmenlere. Avrupa gerçeğinin öbür yüzünü her zaman eleştireceğiz. 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un açıklamalarından satır başları;

TÜRKİYE'DEN BEKLENTİMİZ DAHA FAZLAYDI

Çok dengeli bir anlaşmaya vardığımız düşünüyorum. 33 numaralı başlığı açma kararı aldık.

Pazar'dan itibaren göçmenler Türkiye'ye gönderilecek.

Krizin çözümü için Balkan ülkelerine de görev düşüyor.

Hedef, Avrupa'ya düzensiz göçün önlenmesi. 

Aslında Türkiye'den beklentimiz daha fazlaydı.

AB Komisyonu Başkanı Juncker'in açıklamalarından satır başları;

SERT AMA ADİL MÜZAKERELER OLDU

Sert ama adil müzakereler oldu. İltica başvurusunda bulunacak kişiler incelenecek. Sınırdan çevirme hakkı var. Bu işin hukuki boyutu gayet açık.

Bu mutabakat pratik ve somut şekilde uygulanacaktır.

AB’nin karşısında muazzam bir sorun vardır. Özellikle Yunanistan’ın karşısında. Bu nedenle bu gerekliydi.

AYDA 6 BİN GÖÇMENİN YERİ DEĞİŞTİRİLECEK

Toplamda 4 bin görevliyi göndermemiz gerekecek. Kolay bir iş değil bu. Bu operasyonun bir maliyeti var. 6 ayda 280 ile 300 milyon euro civarında bir maliyeti olacak. Paylaşılan bir sorumluluk söz konusu.

İdomeni’de yaşananlar benim Avrupa düşünceme tekabül etmiyor. Ayda 6 bin kişinin yeri değiştirilecek. Yunanistan ile de işbirliği yapacağız. Yunanistan ordusuna destek kararı çıktı.