BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,84
ALTIN 2.440,26
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu PKK'yı şaşkına çeviren olayı anlattı!

BM toplantıları için New York'ta bulunan Davutoğlu, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. Başbakan, PKK'yı en fazla şaşırtan şeyin halkın harekete geçmemesi olduğunu söyledi.

Abone ol

New York'ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu basın mensuplarının sorularını cevapladı. Terörle mücadeleyi anlatan Davutoğlu, PKK'yı şaşkına çeviren olayı anlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) 70'inci Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı, şunları söyledi:

"İNSANLARIN SOKAĞA ÇIKMAMASI PKK'YI ŞAŞKINA ÇEVİRDİ"

23 Temmuz itibariyle teröre karşı başlattığımız huzur ve demokrasi operasyonlarında çok ciddi mesafeler alındı. Üç örgüte karşı; DHKP-C, PKK, DEAŞ'a karşı operasyona başladık. PKK'ya karşı yürütülen mücadelede dört hedef vardı: Bir, Kuzey Irak'taki kamplar; iki, şehirde terörize edilmiş topluluklar; üç, şehir çevrelerinde mezarlıkların etrafında illegal yapılar; dört, kırsal kesimdeki terörist unsurlar...

Önce Kuzey Irak'taki kampları hedef aldık, uzun süre lojistik koridorlar tahrip edildi. İçeride yürütülecek mücadelenin altyapısı hazırlandı. İçeride kritik yerlerde operasyonlar yapıldı, kendilerince şehir gerillaları olarak nitelendirdiklerinin etkisi minimuma indi. İkincisi şehir etrafında yapılan 'mezarlık' diyor, yanına da cemevi yapmış, Varto'da o güya mezarlık için yapılan yerlerde her türlü silah ele geçirildi, kaçırılan rehine çocuk kurtarıldı.

HEDEFLERE ULAŞTIK

Bu yapılanmaların hepsi teker teker yıkılacak. Kırsal operasyonlar sonunda birçok yerde örneğin Ağrı'da çok ciddi sonuçlar elde edildi. Ben Yüksekova'ya onun için gittim, askerlerle birlikte olmak için. 23 Temmuz'da bana verilen brifingde tayin edilen hedeflere ulaştık.

Ama en önemlisi ve PKK'yı en fazla şaşırtan şey, halk harekete geçmedi. Terör örgütü bekledi ki halk kendilerine destek olacak, kitlesel destek verecek. Aksine halk bu operasyonlara hem açık bir şekilde, hem de zımni olarak susarak destek verdi. Bizim için en önemli gösterge bu. Sokağa çıkması için kitleleri tahrik ediyorlardı fakat birkaç yüz kişi dışında sokağa çıkan olmadı. Bu operasyonun sivil tarafı açısından en önemli göstergeydi. Ben güvenlik görevlilerine şu üç talimatı veriyordum; sivil halka zarar gelmeyecek, kendinizi koruyan tedbirler alacaksınız, bir de teröristleri tasfiye edeceksiniz, yani başladığınız işi operasyonu yarım bırakmayacaksınız. Şu ana kadar PKK'lıların saldırıları sonucu olanların dışında hiç sivil kayıp olmadı hamd olsun. Diyarbakır'da Ulu Cami'de bayram namazında birkaç bin kişi geçti önümden, musafaha ederek, onlarcası eğilip kulağıma dediler ki 'Allah razı olsun, Allah devlete millete zeval vermesin, devam edin, Allah yardımcınız olsun'... Atmosfer bu. Halk PKK'nın baskısından mustarip. Halk operasyonlara destek verdi. PKK'nın beli kırıldı, bu sebepten bunlar tek tek fevri hamleler yapıyorlar. Entegre bir saldırı yok.