BIST 10.337
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.400,41
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu İsmail Cemi aratmayacak

'Komşularla sıfır problem' ilkesini benimseyen Bakan Ahmet Davutoğlu Yunanistan'a çok sıcak mesajlar yolladı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan'la zaten iyi seyreden ilişkileri Yorgo Papandreu döneminde daha da ileriye götüreceklerine inandıklarını söyledi.

Atina'da basın mensuplarına bilgi veren Davutoğlu, Başbakan ve Dışişleri Bakanı Papandreu ile bugün yapacakları görüşmede 'Karşılıklı olarak Türk-Yunan ilişkilerine bakışlarını' ele alacaklarını söyledi. Papandreu'nun görevi üstlendikten kısa bir süre sonra İstanbul'a geldiğini hatırlatan Davutoğlu, burada kendisiyle çok verimli görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.

Papandreu ile görüşmesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazdığı mektup çerçevesinde görüşme yapacaklarını dile getiren Davutoğlu, şunları söyledi: "İlkesel olarak Türkiye'nin bütün komşularıyla 'maksimum işbirliği ilişkisi' diyoruz. Bu konuda ciddi mesafeler aldık. Komşularımızla vizeleri kaldırmaya, ekonomik entegrasyona dayalı ilişkilere geçiyoruz. Yunanistan bunun için istisna değil, aksine olumlu anlamda en iyi örnek."

Yunanistan'a anlaşamadıkları konuların da olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ama anlaştığımız konular çok daha fazla. İki komşu ülkede en mükemmel seyreden ilişkilerde bile farklı görüşler olabilir. Mesele farklı görüşlere değil, o geniş işbirliği imkanlarına odaklanmak. Bu perspektifle Yunanistan'la önümüzdeki dönemi parlak bir dönem olarak görüyoruz. Papandreu'nun geçmiş siyasi kariyeri bunun en güzel işareti. Onun döneminde Türk-Yunan ilişkileri parlak bir gelişim yaşanmıştı. Bunun daha da olumlu seyretmesi için her türlü çalışmayı yapacağız."
Bakan Davutoğlu; gerek Avrupa, gerek Doğu Akdeniz ve Kıbrıs ve gerekse ikili bağlamda Türk-Yunan ilişkilerinde önümüzdeki dönemde ciddi olumlu gelişmeler yaşanacağına inandıklarını kaydetti.

İRAN'IN NÜKLEER MESELESİNDE ÖNCE GÜVEN BUNALIMI AŞILMALI
Türkiye'nin İran'ın nükleer programıyla ilgili meselede gösterdiği çabaya da dikkat çeken Davutoğlu, "Bu tür müzakerelerin neredeyse yüzde 60-70'i psikolojiktir. Güven bunalımını aşmadan işin esasına müteallik konuları makul akli argümanlarla tartışma zemini ortaya çıkmaz. Türkiye'nin bütün çabası bu psikolojik bunalımı, güven bunalımın aşacak ne tür tedbirler alınabileceği yönündedir." dedi.

Türkiye'nin tarafların güven duyduğu bir ülke olarak bu konuda yaratıcı fikirler öne çıkardığını ve bunu taraflarla da paylaştığını belirten Davutoğlu, son dönemde karşılıklı açıklamalarla gerginliğin tırmanmasından üzüntü duyduklarını belirtti. Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Washington ziyaretinde bu meselenin ele alınacağını söyledi. Bakan Davutoğlu, yarın katılacağı NATO toplantısı çerçevesinde de konuyla ilgili görüşmeleri sürdüreceğini ifade etti.