BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,99
ALTIN 2.439,87
HABER /  DÜNYA

Minare yasağı Avrupada yayılıyor

İsviçre'deki minare yasağı Avrupa'nın içindeki ırkçı duyguları uyandırdı. Yasak diğer ülkelere de sıçradı. İkinci ülke bakın neresi?

Abone ol

Minare fobisi Avrupa'ya yayılıyor.. İsviçre'nin minareyi yasaklayan referandum kararından sonra İtalya'da da minare referandumu için start verildi. Hem de hükümet ortağı tarafından.

İtalyan kabinesinde devlet bakanlığı yürüten aşırı sağcı Kuzey Ligi Partisi lideri Roberto Calderolı, "İtalya'nın Hristiyan kökenlerini yeniden canlandırmak için biz de isviçre'nin yaptığı gibi minareleri yasaklamalıyız" diyerek imza kampanyasına start vereceklerini açıkladı.

BERLUSCONİ KARŞI ÇIKIYOR

Vatikan ve Berlusconi'nin partisi ise bu tür bir referanduma şiddetle karşı çıkıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İsviçre'yi uyarma kararı aldı.

İSVİÇRE'DE 5 BİN İSVİÇRELİ 'HEPİMİZ MÜSLÜMANIZ' DİYE YÜRÜDÜ

İsviçre'de, referandumla yeni minare yapımının yasaklanması kararını kınayan protesto yürüyüşleri yapıldı. Lozan ve Cenevre kentlerinde sağduyu galip geldi. 5 bin İsviçreli "Hepimiz Müslümanız" yazılı pankartlarla yürüyerek ayrımcılığı protesto etti.

Yasak kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne götürülüyor.

İsviçre haber ajansı ATS'nin haberine göre, Lozan kentinde toplanan yaklaşık 5 bin kişi, katedralden, camiye kadar yürüyüş düzenledi. Göstericilerin taşıdığı pankartların birinde "Ayrımcılığa Hayır" ifadesi yer aldı. Cenevre'de de yaklaşık 2 bin kişi Protestan Jean Calvin'in 1500'lü yıllarda vaaz verdiği katedralin önüne ahşap minare maketleri dikti. Buradaki göstericiler de "Hepimiz Müslümanız" yazılı pankart taşıdı. Yaklaşık 7,7 milyon nüfuslu İsviçre'de çoğu Türkiye, Bosna ve Kosova'dan giden 300 bin civarında Müslüman yaşıyor.

KADDAFİ'NİN MİNARE İNTİKAMI ACI OLDU

İsviçre Cumhurbaşkanı'nın bizzat Libya'yı ziyaret ederek tahliye edilmelerini istediği iki İsviçreli iş adamı minare yasağından bir gün sonra 16 ay hapis cezasına çarptırıldı. Suçları: Vize süreleri dolmasına rağmen Libya'da kalmaya devam etmek.