BIST 10.111
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.412,15
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu ile Ruhani arasında sürpriz zirve!

Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile 2 saat dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler ve bölgedeki gelişmeler değerlendirildi.

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşmesinde ikili ilişkiler, bölgesel konular ve İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi başta olmak üzere birçok konu başlığı detaylı bir şekilde ele alındığı bildirildi.

İran tarafınca, Başbakan Davutoğlu'nun son İran ziyaretinin ilişkilerin ve işbirliğinin derinleştirilmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edilmiş, Davutoğlu da kendisine gösterilen ev sahipliği için teşekkür ettiği öğrenildi.

2 saat süren görüşmede, özellikle İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durulduğu ifade edilirken, bankacılık sektöründe işbirliği başta olmak üzere, ticaret hacminin artırılması, gümrük kapılarının kapasitesinin yükseltilmesi, kara ulaştırmasında yaşanan, gümrük kapılarında tır kuyruklarının önlenmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel konuların detaylı bir şekilde ele alındığı görüşmede Suriye krizinin çözümü sürecinde bu ülkenin bütünlüğünün korunması ve insani dramın bir an önce sona erdirilmesi konusundaki gayretlerin sürdürülmesi gündeme geldiği ifade edildi.
Başbakan Davutoğlu; PKK, PEJAK, PYD ve DAEŞ gibi terör örgütleri ile mücadele konusunda kararlığını vurguladığı, İran Cumhurbaşkanı da DAEŞ, PKK ve tüm uzantılarının İran ve Türkiye'nin ortak düşmanı olduğunu ifade ettiği bildirildi.
Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığı döneminde İslam ülkelerinin arasındaki ihtilafların giderilmesi, üye ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve İslamofobia ile mücadele konularında birlikte çalışılması konusunda mutabık kalındığına dikkat çekildi.
Görüşmede iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin sıklaştırılması konusunda da görüş birliğine varıldığı belirtildi.