BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,16
ALTIN 2.449,11
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu CHP'nin ayıbını yüze vurdu

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, CHP'li milletvekilinin Suriye'deki toplantıya katılmasını eleştirdi!

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıkladı, CHP’nin ayıbı ortaya çıktı. CHP’li milletvekilinin, Suriye’deki Türkiye muhalifi toplantıya katılmasını eleştiren Davutoğlu, toplantıda Türkiye’deki kamplarda Suriyeli kadınlara tecavüz edildiği iddialarının konuşulduğunu söyledi.

Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığının bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonununda görüşmeleri sırasında, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. ''Eğer dış politikada başarı varsa, bunun en temel dayanağının AK Parti iktidarlarındaki sürekliliktir'' diyen Davutoğlu, hedeflerinin çok büyük olduğunu vurguladı.

Kendisini en çok üzen hususun ''taşeronluk'' eleştirisi olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye’nin İran konusunda sergilediği tavrın ABD’yi üzdüğünü; ancak füze sistemine onay vererek her şeyden bağımsız bir dış politika izlendiğini savundu. İsrail’e müeyyide uygulandığı dönemde Suriye’ye karşı tavır sergilendiğini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye karşıtı lobilerin gücüne rağmen ABD’nin ve İsrail’in desteklediği bir dönemde Mısır’ın devrik lideri Mübarek’e Türkiye’nin iktidarı bırakması için çağrı yaptığını söyledi.

TÜRKİYE ESAD’I 2005’TEN BERİ UYARDI

Bugün Türkiye'nin komşularıyla herhangi bir sorunu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, Suriye’deki olaylarla ilgili halkın taleplerine kulak asmayan Esad yönetimini suçladı. Türkiye’nin 2005 yılından buyana Esad’a reform teklifi yaptığını anlatan Davutoğlu, bu adımlar zamanında atılsaydı yapılacak seçimlerde Esad bir kez daha yönetime gelebilirdi diye konuştu.

ÇİRKİN İDDİALARA CHP’Lİ ÜYE SESSİZ KALMIŞ

CHP’nin Suriye’ye gönderdiği temsilcinin Türkiye aleyhine toplantılara katıldığını iddia eden Davutoğlu, bu toplantılarda Türkiye’deki kamplarda Suriyeli kadınlara tecavüz edildiği, kamplarda insanlara zulmedildiği gibi çirkin iddiaların konuşulduğunu söyledi. CHP’li temsilcinin Türkiye’ye hakaret edilen toplantıya katılmasını yadırgadığını ifade eden Davutoğlu, CHP’nin bu tutumunu eleştirdi. CHP'li milletvekilleri, heyettekilerin söz konusu toplantıda neler konuşulacağından habersiz olduklarını savunarak, Davutoğlu'nun sözlerine tepki gösterdiler.

İRAN’A BİR DESTEK BİR DE UYARI

İran’ın nükleer programına ilişkin komisyonda bilgi veren Davutoğlu, nükleer enerjiye en fazla Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu söyleyerek barışçıl adımları desteklediklerini söyledi. İran’ın çabalarına bu konuda Türkiye olarak hak verdiklerini söyleyen Davutoğlu, bu gücün silaha dönüştürülmesini istemediklerini ifade ederek Tahran yönetimini bu konuda şeffaf olmaya çağırdı.

FÜZE SİSTEMİ

Malatya'da konuşlandırılan füze savunma sistemine ilişkin bilgi veren Davutoğlu, temel görevin gelecek nesillerin de güvenli ve huzurlu bir ülkede yaşamalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Uygulamanın ''saldırı'' boyutu olmadığını vurgulayan Davutoğlu, sistemin birisi saldırırsa devreye gireceğini söyledi. Sistemin Malatya’ya kurulmasıyla tüm Türkiye’nin korunabileceğini ifade eden Davutoğlu, Bulgaristan’a kurulması halinde sadece Marmara’nın korunabileceğini anlattı.

Davutoğlu, Türkiye'nin füze savunma sisteminin kullanım süreçlerinin tümüne hakim olduğunu ifade etti.
 
REVAKLAR İÇİN HEYET GİDECEK

Kabe'deki revaklar konusu ne zaman gündeme gelse her türlü girişimde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, ''Revaklar, ortak kültürümüzün ve İslam medeniyetinin nadide eserleridir. Geçen yıl Sayın Kral'a yaptığım ziyarette de bunu anlatmıştım. Biz bunu gece gündüz takip ediyoruz. Hacca gidenler bilir, mekan darlığının çekildiği bir vaka. Onlar revakları muhafaza ederek nasıl çözebilecekleri konusunda bir proje üzerinde çalıştıklarını söylüyorlar. Bunu görüşmeye devam edeceğiz. Bizim en öncelikli hedefimiz onların orada muhafaza edilmesidir'' diye konuştu.

Davutoğlu, Kabe'deki revaklar konusunda estetik ve teknik düzeyde de bir görüşme yapmak üzere Suudi Arabistan heyeti Türkiye'ye geleceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Dışişleri Bakanlığının 2012 yılı bütçesi kabul edildi