BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu Barzani'nin kulağını nasıl çekecek?

Ankara'nın beklediği 'Barzani ve PYD arasında çekişme yaşanır' görüşü gerçeklerle örtüşüyor mu?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Ortadoğu'nun kıvrak siyasetiyle yoğrulmuş Barzani'yi Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun uyaracak olmasının pratikte karşılığı olacak mı? 

Davutoğlu'nun “Size duyduğumuz güvenin zedelenmesini istemiyorsanız (Kuzey Suriye’de) yanlış adımlar atılmasına engel olun" mesajına Barzani'nin ne diyeceği merak ediliyor. Gözler Davutoğlu'nun hafta ortasında buluşacağı Barzani zirvesine çevrildi.

Kuşkusuz Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu son günlerin en çok konuşulan ismi... Her sözü her demeci Ankara'nın yol haritasına ilişkin ipuçları taşıması adına önemli. Dün Kanal 7'de katıldığı programda "Orada tek bir köyde dahi terör unsurlarının kendine yer etmesi Türkiye için kabul edilemez" diyordu. Yine Davutoğlu'nun "PYD, Baas rejiminin verdiği görevi yerine getiriyor" görüşü tartışılıyor.

Barzani'den kritik adım

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Davutoğlu ile yapacağı görüşme öncezsi kritik bir adım attı. Ayrıntılar için tıklayın

PYD DÖRT AY ÖNCE İŞE BAŞLAMIŞ

Suriye'nin kuzeyinden gelen haberler pek de öyle olmadığını gösteriyor.  PYD'nin 13 Kürt partisi içinde tabanı olmadığı söyleniyordu. Kobani ve Afrin'de belediye başkanı atadıkları dün ajanslara düştü. Yine PYD'nin, yaklaşık dört ay önce halk meclislerini, halk savunma güçlerini kurduğu ortaya çıktı.

BARZANİ PYD'YE DÜŞMAN OLUR MU?

PKK'nın ve onun uzantısı PYD'nin Esad'a sıcak baktığı biliniyor. Ancak PKK'nın hızlı gelişmelere çabuk uyum sağladığı da bilinen bir gerçek. PYD lideri Salih Müslim'in geçtiğimiz günlerde yaptığı "Özgür Suriye Ordusu ile dostuz" açıklaması dikkat çekici. Esad'ın koltuğunun çatırdağını gören Barzani ve PKK, 12 Temmuz’da PYD ile KUK'nın (Kürt Ulusal Konseyi) arasında uzlaşmaya vardı. Her iki taraftan 5’er temsilciyle bir ‘Kürt Yüksek Konseyi’ kurulması kararı aldı. Oysa Türkiye, Kürt karşıtı olmadığını göstermek için Suriye Ulusal Konseyi'nin başına Kürt bir ismin getirilmesini desteklemişti. Ancak bu konseyin Kuzey Suriye'de tabanı yok ne yazıkki..

PKK VE BARZANİ ESNEK DAVRANIYOR

Barzani ile PYD arasında içen içe çekişme olduğu iddiası doğru olsa bile taraflar, "fırtınadan" en az hasarla sıyrılmasını biliyor. Barzani'nin Zeytun kampında eğittiği Suriyeli Kürt milisler PYD'ye karşı "denge olsun" diye oluşturulsalar da, bu asla büyük bir çatışmaya dönüşmüyor. Barzani aslında "Artık kesinlikle Kürt kendi kardeşinin kanına girmeyecektir" sözünü pratiğe döküyor.

ORTADOĞU'DA 24 SAATTE ÇOK SULAR AKIYOR

Oysa 12 Temmuz'a kadar kadar iki taraf arasında silahlı çatışmalara varan gerginlik söz konusuydu. O tarihe kadar gelen haberlere bakıldığında "Barzani PYD'yi bitirecek" görüşü hakimdi. Terör örgütüne yakınlığıyla bilinen sitede Barzani, "Suriye Kürtlerini Ankara'nın güdümüne" sokmakla suçlanıyordu.

BARZANİ SADDAM'LA DA İŞBİRLİĞİ YAPMIŞTI

Görüldüğü gibi Ortadoğu'da gelişmeler çok dinamik. Dolayısıyla politikalar belirlenirken bu coğrafyada 24 saat bile çok ama çok uzun bir süre. Aynı Barzani'nin 1996 yılında Talabani'nin kontrolündeki Erbil'i ele geçirmek için can düşmanı Saddam ile anlaşıp birlikte saldırı başlattıkları unutulmamalı.

BARZANİ SURİYE'DEKİ YENİ YAPI İÇİN KALKAN OLDU

Yine Davutoğlu, progamda özerk Suriye haritaları için “Kuzey Suriye diye sanki böyle bir kuşak var ve böyle bir harita uyandırılmaya çalışılıyor" diyordu. Benzer demeçler 90'lı yıllarda Barzani ve Talabani'nin K. Irak'ta kurduğu otonom yapı için de dendiği unutulmasın. Gelinen nokta ortada. Bir zamanlar "Baldırı çıplaklar" diye aşağılanan ve "aşiret reisi" olarak görülen isim Bağdat'a silahlarıyla meydan okuyor.

SURİYE KÜRTLERİNİ KARŞISINA ALAMAZ

İki gün önce Suriye sınırına yerleşmek isteyen Irak ordusu, peşmerge güçleri tarafından geri durduruldu. PKK ile anlaşan ve ABD'nin her türlü desteğini alan Barzani, Suriye'de edindiği kazanımları Türkiye için feda edebilir mi? Üstelik Kamışlı'ya kamyonlar dolusu silah gönderen ve silahlı Kürt milislerinin KDP tarafından eğitildiği biliniyorken...

MEVCUT DÜZEN SONA ERDİ

Esadlı veya Esadsız Suriye'de kesin olan bir şey var ki, Kürtler için eski düzen geçerliliğini yitirmiştir. yeni düzende Kürtler yeni kazanımlar elde edecek. Baas Partisi ile arası sıcak olan PKK/PYD'nin arası Esad ile arası sıcak olsa da, PYD taraftarlarının demeçlerine bakılırsa "macun tüpten çıktı" denilebilir.