BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.396,94
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Darbecilerin yanına kar kalmayacak

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ergenekon davası kararlarını yorumladı.

Abone ol

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de ilk kez bir darbe girişiminin yargılandığına dikkat çekerek, "Artık bu ülkede hiçbir darbe girişiminin yapanların yanına kâr kalmayacağı herkes tarafından algılanmıştır" dedi.

Bağış, bununla Türkiye'nin demokratik şeffaf, özgüvene sahip, saygın bir ülke olma yolunda önemli adımlar attığını kaydetti.

Antalya tatilini sonlandırarak partisi tarafından düzenlenen bayramlaşma için İstanbul'a hareket eden Egemen Bağış havalimanında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Sonuçlanan Ergenekon davası ile ilgili yurtiçi ve dışındaki eleştirilere değinen Bağış, bazen sonuçları beğenilmese de yargı kararlarına saygı duyulması gerektiğini belirtti.

Bağış, "Yargımız bir karar vermiştir, ama bu son karar değildir. Henüz bu kararlar temyize açıktır. Daha bunun Yargıtay süreci vardır, hatta istenilirse daha uluslararası süreçleri de olabilecektir" ifadelerini kullandı.

Kararı eleştirmeyi erken bulan Bağış şöyle devam etti: "Türkiye'de ilk defa darbe girişimi yargılanmıştır. Eğer 1960 darbesi zamanında yargılansaydı, 70 muhtırası ile bu ülke baş başa kalmazdı. Eğer 70 muhtırası zamanında yargılanmış olsa idi 80 darbesi yaşanmazdı. 80 darbesi eğer bu ülkede yargılanmış olsaydı 28 şubat süreci ortaya çıkmazdı. 28 şubat süreci eğer yargılanmış olsaydı 27 Nisan'da yaşanan o elektronik bildirinin ortaya koyduğu abukluk yaşanmamış olurdu.

Şimdi Türkiye geriye dönüp baktığında çok daha demokratik şeffaf, özgüvene sahip, saygın bir ülke olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Artık bu ülkede hiçbir darbe girişiminin yapanların yanına kâr kalmayacağı herkes tarafından algılanmıştır. Bu da demokrasimiz adına bence çok önemli bir gelişmedir. Kararları beğenenler olur, beğenmeyenler olur, cezaları çok bulanlar olur, az bulanlar olur. Onları temyiz sürecinde bazı kararlar iyice kesinleştikten, netleştikten sonra değerlendiririz."

Bağış, yurt dışındaki eleştiriler içinse, her ülkenin yargı kararlarının zaman zaman kendi içinde eleştirilebildiği hatırlatmasında bulundu.