BIST 10.647
DOLAR 32,25
EURO 34,96
ALTIN 2.438,34
HABER /  GÜNCEL

Çek hükümet güvenoyu alamadı

Çek Cumhuriyeti'nde hükümet meclisten güvenoyu alamadı. Ülkenin yılsonundan önce erken seçime gitmesi ihtimali de böylece artmış oldu.

Abone ol

Çek Cumhuriyeti'nde hükümet meclisten güvenoyu alamadı. Ülkenin yılsonundan önce erken seçime gitmesi ihtimali de böylece artmış oldu.

Cumhurbaşkanı Milos Zeman, meclisteki ana partilerin karşı çıkmasına rağmen yakın müttefiki Jiri Rusnok'u başbakan olarak atamıştı.

Bazı milletvekillerini ikna etmekte başarılı olsa da Rusnok Çarşamba günü yapılan güvenoyu oylamasını 93'e 100 kaybetti.

Selefi Petr Necas, Haziran ayında üst düzey bir yardımcısının görevi kötüye kullanmakla ve rüşvetle suçlanmasının ardından istifa etmişti.

Ülkede komünist sistemin çökmesinden bu yana görülen en büyük yolsuzluk operasyonunda askeri istihbarat biriminin eski başkanları, bir eski bakan ve iki eski milletvekili de gözaltına alınmıştı.

10 Temmuz'da ekonomi danışmanını başbakan yapması ve "uzmanlardan oluşan" teknokrat bir hükümet atamasından dolayı muhalefet Zeman'ı iktidarı ele geçirmeye çalışmakla suçlamaktaydı.

Necas'ı destekleyen orta sağ partilerse 200 sandalyeli mecliste 101 milletvekilleri olduğundan hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesi gerektiğini öne sürüyordu. Onlar Meclis Başkanı Miroslava Nemcova'yı başbakanlık için önermekteydi.

Rusnok sol partilerin desteğini almasına rağmen, hükümetin kurulmasının üstünden geçen 30 günde yapılması zorunlu olan güvenoyu oylamasını kaybetti.

Cumhurbaşkanı Zeman oylamadan önce, Rusnok'un kaybetmesi durumunda bile kendisini birkaç hafta boyunca başbakan olarak tutacağını söylemişti.

İstifa edeceğini açıklayan Rusnok ise yeni bir hükümetin kurulana veya seçime gidilene kadar geçici başbakan olacağını söyledi.