BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Darbe iddialarına suç duyurusu

Mazlum-Der emekli Orgeneral Şener Eruyur ve Oramiral Özden Örnek, hakkında suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nden, (Mazlum-Der) emekli Orgeneral Şener Eruyur ve Oramiral Özden Örnek, hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 309. maddesinde yer alan ''Anayasayı ihlal'' suçundan cezalandırılmaları istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Mazlum-Der adına başvuruyu yapan avukat Emrullah Beytar, suç duyurusu dilekçesini, terör ve organize suçlara bakmakla görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne verdi.

Dilekçede, 29 Mart 2007 ve 4 Nisan 2007 tarihli Nokta Dergisi'nde yer verilen ''dönemin Kuvvet Komutanlarının darbe yapacağına'' ilişkin iddiaların yer aldığı belirtilen günlüğün 2004 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürüten emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürüldü.

Günlüğün doğru olması halinde Eruygur ve Örnek'in, TCK'nın 309. maddesinde yer alan ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya ve bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek'' suçunu işlediklerinin anlaşılacağı iddiasına yer verilen dilekçede, bu suçun cezasının ağırlaştırılmış müebbet hapis olduğu kaydedildi.

Dilekçede, özetle şu ifadelere yer verildi: ''Şüpheli Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükteki bilgiler ister gerçek, ister uydurma olsun açık bir şekilde bir darbeden bahsetmektedir. 2004 yılı içerisinde şüphelilerin iki defa Anayasayı ihlal teşebbüsünde bulundukları şüpheli Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükte açık bir şekilde dile getirilmiş olmasından dolayı, demokratik hukuk düzenine, parlamenter sisteme ve insan hak ve özgürlüklerine yönelik somut bir tehdidin açık göstergeleridir.''

Suç duyurusu dilekçesinde, ''darbe planlarının doğru olup olmadığının araştırılması eğer doğru ise Eruygur ve Örnek hakkında TCK'nın 309. maddesi ve Anayasa'yı ihlal suçlarından cezalandırılması'' istemiyle kamu davası açılması talep edildi.

Avukat Emrullah Beytar, adliyeden ayrılırken, gazeteciler yaptığı açıklamada, suç duyurusunda bulunduktan sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili ile görüştüklerini ve dilekçenin işleme konulduğunu söyledi.