BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kanadoğlunun Çankaya çıkışı

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Dayatmayla bir Cumhurbaşkanı seçilmez'' dedi.

Abone ol

Ulusal Atatürkçü Düşünce Toplulukları 3. Çalıştayı kapsamında Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Kongre ve Kültür Merkezinde ''Çağdaş Demokrasi ve Cumhurbaşkanı Seçimi'' konulu konferansa konuşmacı olarak katılacak olan Kanadoğlu, konferans öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kanadoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgi soru üzerine, ''Dayatmayla bir Cumhurbaşkanı seçilmez'' dedi.

Türkiye Cumhuriyetini, Türk milletinin birliğini temsil edecek bir kişinin, milletin çoğunluğunun onayını alması gerektiğini belirten Kanadoğlu, şunları söyledi: ''Bu tartışma dışı bir iş. Şimdiye kadar yüzde 45'inin meclis dışı kaldığı bir kompozisyon ortaya çıkmadı. Bugün kullanılan oyların yüzde 34'ünü alan bir siyasi parti, tek parti iktidarı vardır. Bu uzlaşmaya gitmeden Cumhurbaşkanını seçme arzusunu doğurabilir. Yüzde 34, nasıl, Türk milletinin tamamının arzusunu ve kucakladığı bir Cumhurbaşkanını seçebilir. Bunun için uzlaşma elbette şart. Uzlaşmayla olmaz ise 367'yi bulduktan sonra meşru bir Cumhurbaşkanı seçilir. Ama bu Cumhurbaşkanı Türkiye'yi bir gerginliğe, bir kaosa gitmekten önleyemez, başaramaz.''

Gerginliğin her zaman kaosa neden olduğunu ifade eden Kanadoğlu, ''Biz Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Türkiye Cumhuriyetini temsil edecek, Türk milletini temsil edecek. Elbette ki milletin çoğunluğunu alan bir kişi olması lazım. Uzlaşma meclis içinde de olur, meclis dışında da olur. Meclis içindeki uzlaşma Anayasa'nın 103. maddesinde yazılı olan ant içme metnindeki nitelikleri taşıyan bir kişi üzerinde anlaşılırsa olur'' dedi.