BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Danıştaydan karışma uyarısı

Yargı ve Adalet Bakanlığı karşı karşıya geldi. Telekulak tartışmalarında Danıştay'dan sert bir uyarı geldi.

Abone ol

Danıştay'dan Adalet Bakanlığı'na telekulak uyarısı.

Danıştay yaptığı açıklamayla Adalet Bakanlığı'nın telekulakta düzenleme yetkisinin olmadığını savundu. Acıklamada "Teknik takip konusunda mahkeme yetkilidir." denildi.

Ergenekon soruşturmasıyla gündeme gelen usulsüz dinlemeler ve ardından hakimler ve savcıların Adalet Bakanlığı'nın talebiyle dinlenmesiyle ilgili tartışmalar sürerken Danıştay'dan yeni bir karar geldi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İstanbul Barosu'nun açtığı davada Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz gerekçelerini yerinde görmedi ve reddetti.

Kurul'un gerekçesinde, şöyle denildi:

"Yönetmelikle yapılacak düzenlemenin, Ceza Muhakemesi Yasası çerçevesinden yürütülecek yargılama faaliyeti ilgili olmayıp, verilecek kararların kamu kurum ve kuruluşları ile adli kolluk görevlilerince yerine getirilmesine yönelik usul ve esaslarla ilgili olması gerektiğinde de kuşku bulunmamaktadır.

Bu durumda, Ceza Muhakemesi Yasası'nın 135 ila 140. maddelerinde düzenlenen telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi ve gizli soruşturmacı ve teknik araçlarla izleme konularında Adalet Bakanlığının düzenleme yetkisi bulunmadığından, yürütmenin durdurulması isteminin bu gerekçeyle kabulü gerekirken Dairece işin esasının incelenmesi suretiyle verilen yürütmenin durdurulması kararında sonucu itibariyle hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

Danıştay 10. Dairesi, söz konusu yönetmeliğin iptal istemini daha sonra karara bağlayacak.