BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,70
ALTIN 2.527,95
HABER /  GÜNCEL

Danıştay O MİT'çiler yargılansın dedi

Mehmet Altan'ı kod adıyla dinleyen MİT görevlileri hakkında savcılık yargılama izni istedi. Başbakanlık vermedi. Danıştay son sözü söyledi.

Abone ol

HSYK 3. Dairesi, MİT’in talebi üzerine gazeteci-yazar Mehmet Altan’ın “Pastör” kod adıyla telefonlarının dinlenilmesine karar veren üç yargıç hakkında soruşturma izni verdi.

Dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Altan ve diğer gazetecilerin kod isimle dinlenilmesi için mahkemeden karar aldıran MİT görevlileri hakkında soruşturma izni vermemişti. Ankara 12. İdare Mahkemesi, itiraz üzerine bu kararı kaldırmış, Başbakanlık ise Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay, Başbakanlık’ın itirazını reddetti ve MİT görevlileri hakkında soruşturma yapılması kararını onayladı.

ALTAN'I İKİ FARKLI KOD İSİMLE DİNLEDİLER

MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın talebi üzerine gazeteci- yazar Mehmet Altan’ın telefonlarının “Pastör” ve “Quaramaddin Fatimi” kod adıyla dinlenilmesine karar verilmişti. 2008-2009 yıllarını kapsayan kararı veren İstanbul’daki dönemin özel yetkili mahkemeleri, dinlemeye, “terör ve uluslararası terör örgütlerinin faaliyetlerini” ve “ülkemiz aleyhine yürütülen casusluk faaliyetlerinin önlenmesini” gerekçe göstermişti.

ALTAN'IN AVUKATI SUÇ DUYURUSU YAPTI

Benzer şekilde gazeteciler Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Markar Esayan, Amberin Zaman ve Mehmet Baransu’nun telefonları da kod isimlerle dinlenmişti. Olayın açığa çıkmasının ardından Mehmet Altan’ın avukatı Ergin Cinmen, kararı veren üç hâkim hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulundu.

HSYK GENEL KURULU KARAR VERDİ

HSYK 3. Dairesi ilk olarak oyçokluğuyla üç yargıç hakkında inceleme başlatılması talebini reddetmişti. İtiraz üzerine dosya HSYK Genel Kurulu’na gitmişti. HSYK Genel Kurulu da 3. Daire’nin kararını kaldırmıştı. Bunun üzerine başlatılan inceleme kapsamında görevlendirilen müfettişler, Mehmet Altan’ın yasadışı dinlenilmesineilişkin incelemesini tamamladı.

3 HAKİM HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ ÇIKTI

Cumhuriyet’in aldığı bilgiye göre müfettişler, İstanbul Hâkimi Oktay Açar, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Metin Özçelik ve İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yakup Hakan Günay hakkında soruşturma izni istedi. HSYK 3. Dairesi, salı günü yaptığı toplantıda üç yargıç hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi. Karara, 7 üyeden Resul Yıldırım, Ahmet Kaya ve Bülent Çiçekli muhalefet etti. Soruşturma izni kararının ardından müfettişler, İstanbul’a giderek üç yargıcın ifadesini alacak.

MİT'ÇİLERE SORGUNUN ÖNÜ AÇILDI

Öte yandan dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Altan ve diğer gazetecilerin kod isimle dinlenilmesi için mahkemeden karar aldıran MİT görevlileri hakkında soruşturma izni vermemişti. Ankara 12. İdare Mahkemesi, itiraz üzerine bu kararı kaldırmış, Başbakanlık ise Danıştay’a başvurmuştu. Alınan bilgiye göre Danıştay, yeni aldığı kararla Başbakanlık’ın itirazını reddetti ve MİT görevlileri hakkında soruşturma yapılması kararını onayladı.