BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,76
ALTIN 2.495,55
HABER /  GÜNCEL

Hong Kong: Göstericiler hükümetle görüşmeyi kabul etti

Hong Kong'da göstericiler, istifa etmeyeceğini açıklayan Hong Kong liderinin diyalog önerisini kabul edip hükümetle görüşeceklerini duyurdu.

Abone ol

Hong Kong'da göstericiler, Hong Kong liderinin önerisini kabul edip hükümetle görüşeceklerini duyurdu.

Hong Kong yönetimi başkanı CY Leung, kamu binalarını işgal eden göstericilerin istifa etmesi için verdiği sürenin solmasına kısa bir süre kala, istifa etmeyeceğini açıklayıp göstericilerle konuşmaya hazır olduğunu söylemişti.

Hong Kong'un üst düzey yetkililerinden Carrie Lam de, bir süre zarfı vermedi fakat, en kısa sürede 'diyalog kapısının açılacağını' dile getirdi.

Leung açıklamasında, "İstifa etmeyeceğim çünkü seçimler için çalışmaya devam etmem gerekiyor" dedi ve protestocuların kamu binalarını işgal etmesinin 'çok ciddi sonuçları olabileceği' uyarısında bulundu.

Öğrenci ve Merkezi İşgal Et grubu destekçileri, Pazar gününden bu yana Hong Kong'un finans ve ticaret merkezlerini işgal ediyordu.

Binaları ele geçirme tehdidinde bulunan göstericiler, Leung'un açıklaması üzerine hükümetle görüşmelere katılacaklarını duyurdu.

Hong Kong Öğrenci Federasyonu, üst düzey yetkili Lam ile halka açık bir toplantı yapabileceklerini ifade etti fakat 'dürüstlüğünü kaybettiğini' söyledikleri Leung'un istifa etmesi gerektiği konusunda ısrarını sürdürdü.

'Siyasi çıkmaz'

Merkezi İşgal Et grubu da yazılı açıklamasında, 'görüşmelerin, siyasi çıkmazda bir dönüm noktası olmasını umduklarını' belirtti.

Grup, 'siyasi çıkmazın tek sorumlusu' olarak niteledikleri Hong Kong lideri Leung'u istifaya çağırdı.

Hong Konglu göstericiler, Çin'in 2017 yılındaki seçimlerde aday belirlenmesine müdahale etme planlarına tepki gösteriyor.

Çin ise, Hong Kong lideri Leung'un arkasında duruyor ve 'yasadışı' olarak nitelediği gösterilerin 'başarısız olmaya mahkûm olduğunu' söylüyor.

Öğrenciler Leung'a istifa etmesi için gece yarısına kadar süre tanımıştı.

Verilen sürenin dolmasına kısa bir süre kala, Leung bir basın toplantısı düzenledi ve istifa etmeyeceğini açıkladı.