BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Dalitlerin Kraliçesi 'sandalet için uçak kaldırttı'

WikiLeaks sitesinde yayımlanan ABD'ye ait diplomatik yazışmalara göre, 'ezilmişlerin savunucusu' olarak ünlenen Hintli bir eyalet başbakanı, istediği marka terlik için özel uçak yollatan bir 'egomanyak'.

Abone ol

WikiLeaks'in yayımladığı Amerikan Dışişleri'ne ait yazışmalara göre, Hindistan'ın en güçlü siyasetçilerinden biri, kendisine 1200 kilometre öteden özel uçakla sandalet getirtti.

Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'in başbakanı, yazışmalarda "birinci sınıf egomanyak" diye tanımlanıyor, "başbakan olmak konusunda saplantılı" deniyor.

Sadece 'Mayawati' adıyla tanınan 55 yaşındaki siyasetçi, ülkenin en yoksul ve dışlanan toplumsal kesimini oluşturan 'dokunulmazların' yani Dalitlerin haklarını savunarak yükseldi.

'Ezilmişlerin savunucusu' olarak kazandığı destek nedeniyle ona 'Dalitlerin Kraliçesi' adı takıldı.

Ancak kendisinin de aralarında olduğu Dalit liderlerinin dev heykellerini yaptırması, görkemli şölenler düzenlemesi yolsuzluklarla gündeme gelmesine yol açtı.

Haber sızdırma sitesi WikiLeaks'te yer alan Amerikan diplomatik yazışmalarında da bu özelliğine dikkat çekiliyor.

'Boş uçak sandalet için 1200 km gitti'

23 Ekim 2008 tarihli yazışmada, "Yeni sandaletlere ihtiyacı olduğunda bir uçak, tercih ettiği marka sandaletlerin getirilmesi için boş olarak Mumbay'a gönderildi" deniliyor.

Belgeye göre Dalit kökenli olan siyasetçi, "Evinden ofisine giden ve sadece kendisinin kullandığı özel bir yol yaptırdı; konvoy gideceği yere varır varmaz derhal temizleniyor."

Belgeye göre Mayawati ayrıca, zehirlenme tehlikesine karşı yemeklerini tadacak kişiler görevlendirdi.

Aynı belgede, eyalet yönetiminden bir bakana ufak bir kabahat dolayısıyla kendisi önünde mekik çektirildiği, lideri olduğu partiden aday olmak isteyenlerin onbinlerce dolar ödemek zorunda kaldığı öne sürülüyor.

Mayawati: 'Assange tımarhanelik'

Mayawati suçlamalara yanıt vermek üzere bir basın toplantısı düzenledi ve iddialar nedeniyle WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ı suçladı.

"(Assange) ya deli, ya da muhaliflerimize koz vermek istiyor" diyen Mayawati sözlerini "kasten böyle davranıyor. Ülkesinin hükümetine WikiLeaks'in sahibini tımarhaneye koyması çağrısı yapıyorum" diyerek sürdürdü.

Mayawati yemeklerini tattırdığı iddiaları konusunda ise "Bu gibi ayrıntıları bilmek için mutfağımda bulaşıkçılık yapıyor olmaları gerek" dedi.

Assange ise, açıklamaya, Mayawati'nin belgeler konusunda bir itirazı varsa, bunu ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a iletmesi gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.

Geçmişte öğretmenlik yapan Mayawati'nin yandaşları, yaptıklarının ve yaşam tarzının geçmişte varlıklı, iyi bir yaşamı çağrıştırabilecek bir görünüm sergilemeleri yasak olan milyonlarca Dalit için esin kaynağı olduğunu, onlara gurur verdiğini söyledi.

Emniyet müdürleri ve siyasetçilerin de aralarında olduğu üst düzey yetkililerin, kadın eyalet başbakanına elleriyle pasta yedirirken görüntülendiği pek çok vaka var.

Geçen yıl bir siyasi parti davetinde ise Mayawati'ye bin rupilik (20 dolar) banknotlardan oluşan bir çelenk verilmesi gürültü koparmıştı. Çelengin toplam değeri 1,8 milyon rupi (yaklaşık 53 bin TL) olarak hesaplanıyor.

İktidardaki Kongre Partisi, Uttar Pradeş'te Mayawati'nin lideri olduğu Çoğunluğun Halklarının Partisi (Bahujan Samaj Party -BSP) yönetimi ile rekabet etmek için parti lideri Sonia Gandhi ve oğlu Rahul'un da aralarında olduğu, en önde gelen isimlerini seferber etti.

2007'de Mayawati'nin iktidara geldiği bölgede bir sonraki seçim gelecek yıl yapılacak.