BIST 10.471
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.434,94
HABER /  GÜNCEL

Daha önce CİVATA düşürmüştü

O zaman da düşmesi için bir neden yoktu. ama düştü. Şimdi de aynı nedenle mi düştü?

Abone ol

MD83’lerle ilgili en büyük tartışma, 30 Ocak 2000’de Alaska Havayolları’na ait, Isparta’da düşenle aynı tipte yolcu uçağının California kıyılarında düşmesiyle başladı. Yapılan araştırmada sorunun bir civatadan kaynaklandığı belirtildi.

88 kişinin hayatını kaybettiği kazanın, görünürde belli bir nedeni yoktu. Hava açık ve görüş mesafesi iyiydi. Ancak yapılan araştırmalarda, uçağın kıç tarafındaki kanatta bulunan ve dengesini sağlayan “Stabilizasyon sisteminde” bir sorun olduğu belirlendi.

Buradaki bir civatanın, eskiyerek, uçağın dengesini bozduğu ve kazaya neden olduğu ortaya çıkınca, ABD’deki tüm MD83 serisi uçaklar incelemeye alındı. Daha önce bu civatalar 2000 saatte bir değiştirilirken, kazadan sonra FAA (Amerikan Federal Havacılık Federasyonu), bu süreyi 650 saate indirdi. Alaska Havayolları, kazanın ardından yolcu yakınlarına 45 milyon dolar tazminat ödeyince, mali krize girdi.

HAVALANINDA ILS YOK

Bu arada Isparta Havaalanı’nda aletli iniş sağlayan cihazların bulunduğu ancak ileri iniş güvenliği sağlayan ILS cihazı bulunmadığı bildirildi. CAT I standardında hizmet veren Isparta Havaalanı’nda VOR, NDB, DME gibi sistemler mevcut. Şu anda havaalanlarından 18’inde ILS sistemi bulunuyor, 20 havaalanında ise sistem bulunmuyor.

ILS NEDİR?

ILS uçağın otomatik olarak indirilmesini sağlayan bir sistem. ILS olan uçaklar pilota ihtiyaç durmadan, alana iniyor ve alanın tam ortasında duruyor. Yetkililer havalanına ILS yapmanın çok da büyük paralar etmediğini  söylüyorlar. 
 
ILS BULUNAN HAVAALANLARI: Esenboğa , Tekirdağ Çorlu, İstanbul Atatürk, Körfez, İzmir Adnan Menderes, Bursa, Erzurum, Dalaman, Kars, Denizli Çardak, Samsun Çarşamba, Nevşehir Kapadokya, Kayseri, Adana, Trabzon, Malatya, Muş, Antalya.

ILS BULUNMAYAN HAVAALANLARI: Çanakkale, Balıkesir, Uşak, Tokat, Sivas, Konya, Gaziantep, K.Maraş, Erzincan, Adıyaman, Siirt , Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Van, Elazığ, Urfa, Zonguldak , Selçuk, Batman.