BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.393,69
HABER /  GÜNCEL

Dağlık Karabağ'da gerilim tırmanıyor

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde son 4 günde yaşanan çatışmalarda 12 Azerbaycan askeri öldü. Ermenistan yönetimi ise 3 askerin hayatını kaybettiğini söyledi. Rusya taraflara 'ateşkese uyun' çağrısı yapıyor.

Abone ol

Ermenistan-Azerbaycan arasında onlarca yıldır anlaşmazlık konusu olan Dağlık Karabağ gerilimi tırmanıyor. Azerbaycan son 4 gündür yaşanan çatışmalarda 12 askerinin öldüğünü duyurdu.

Dağlık Karabağ bölgesinin Ermeni yönetimi ise, 3 askerin çatışmalarda öldüğünü söyledi.

20 yıl önce bölgede 6 yıl devam eden ve 30 bin kişinin ölümüne neden olan savaşın ardından ateşkes yapılmış olsa da bölgede kalıcı bir çözüm sağlanamamıştı.

Son çatışmalar, 20 yıl önceki ateşkesten bu yana yaşanan en kanlı olaylar oldu.

Bakü ve Erivan yönetimleri ateşkes ihlâli konusunda birbirlerini suçluyor.

BBC'den Konul Halilova, bölgede kalıcı çözüm için yürütülen son uluslararası girişimlerin başarısız olduğunu belirtiyor ve hem Azerbaycan'ın hem de Ermenistan'ın tutumunu giderek sertleştirdiğini vurguluyor.

Dağlık Karabağ sınırında yaşanan küçük çatışmalar nedeniyle her yıl aralarında sivillerin de bulunduğu yüzlerce kişi hayatını kaybediyor.

Liderler görüşecek

Ermenistan Başbakanı Hovik Abrahamyan, Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Cuma ya da Cumartesi günü Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşeceğini belirtti. İki liderin Rusya'nın Soçi kentinde biraraya gelmesi bekleniyor.

1994'teki ateşkese arabuluculuk eden Rusya ise, yaşanan son gelişmeleri 'kabul edilemez' olarak niteledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı bir açıklamada, "Son olaylar ateşkes anlaşmasının ciddi biçimde ihlâl edildiğini gösteriyor" dendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşiklatı'nın (AGİT) Beyaz Rusya'daki Minsk ofisi de, "Son dönemde bölgede artan gerilimden dolayı endişeliyiz" dedi.

AGİT'in Minsk ofisi başkanı James Warlick attığı bir tweet'te, "Taraflar ateşkes şartlarına uymalı" dedi.