BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Dağa çıkma rüşvetine TEPKİ

Çocuklarını dağa gönderen aileye Belediye rüşveti tepki çekti. Savcılar göreve çağrıldı.

Abone ol

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki DTP’li belediye başkanlarının, ailelere, çocuklarını dağa göndererek terörist olmasını sağlamaları için rüşvet verdiği iddiası başkentte bomba etkisi yarattı.

Gazeteci-Yazar Fikret Bila’nın dünkü Milliyet’teki köşe yazısında gündeme taşıdığı konu adeta insanın kanını dondurur nitelikte... Bila’ya göre, Ankara, ekonomik ve sosyal önlemler üzerinde çalışırken, yapılan araştırmalar, PKK’nın dağa çıkışı teşvik için yerel yönetimler üzerinden bir ‘istihdam politikası’ geliştirip uyguluyor.” Bu uygulama ise şöyle anlatılıyor:

"Çocukları dağda olan veya çatışmalarda ölenlerin ailelerine bölgedeki belediyelerde iş olanağı sağlanıyor. Hatta bu dağa çıkışı teşvik olarak kullanılıyor. Çocuğu dağda olan aileler belediye olanaklarından ve hizmetlerinden öncelikli biçimde yararlandırılıyor. PKK, dağa çıkışı teşvik için ailelere para yardımı yapıyor, sağlık sorunlarının çözümüne yardımcı oluyor, yurt dışına çıkarıyor, iş ve tedavi olanakları sağlıyor. Bir diğer tespit de yine çocuğu dağda olan aile mensuplarının siyasette görev almaları ve yükselmelerine öncelik tanındığı yolunda.”

Güvenlik uzmanları ve emekli komutanların konuya ilişkin yorumları şöyle:

SAVCILAR GÖREVE

Hurşit Tolon (Em. Org.)
“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başlattığı terörle mücadele devam edecek. Operasyonlar durmayacak. Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı mücadelenin yanı sıra bir takım önlemler alınacak mı bilmiyorum. Ancak bölgedeki yerel yönetimler, çocuğu dağa çıkanlara istihdam yaratıyor, terörist olmalarını destekliyorsa İçişleri Bakanlığı bunu önlemelidir. Yerel yönetimlerin bu teşviki sağlaması terörist olmakla eş anlamlıdır. Savcıların yasal olarak harekete geçmesi lazım.”

Sedat Laçiner (USAK Başkanı): “Bölgede 25 yıldır süren bir terör var. Çeyrek asrı bulduğu için artık orada bir endüstri oluştu. Çünkü orada bazı insanlar terör bittiği zaman, hem para hem de sosyal statü kaybedecekler. Bölgede, terör örgütü PKK’ya yakın olanlar, mahallenin en güzel kızıyla da evlenir, ticaret yapmalarına geniş imkânlar da tanınır. Şimdi dağdakini indirme amacı mevzileri geri kazanmadır. Terörden yararlanarak rant sağlayan DTP çizgisindeki partiler başka bir rantın tadına vardılar. Belediyelerle para ve istihdam gücünü elde ettiler. Ankara’dan gelen paralar bir yerde terör örgütüne hizmet eder hale geldi.”

YANLIŞLIKLAR YAPILDI

Bülent Orakoğlu (Emekli istihbaratçı): “PKK’yla mücadele çok yönlü olmalı. Bölgede uzun yıllardır süren bir mücadele var ve bu bazı ihmalleri de beraberinde getirdi Terör, terörizm ve teröristle mücadele karıştırıldı. Bu yanlışlıklar da PKK’nın bugüne gelmesini sağladı. Yapılan hatalar örgütün siyasallaşmasına yol açtı. Bölgedeki bazı belediye başkanlarının terör örgütünü desteklemeleri, eleman kazandırma veya onları teşvik edici açıklamaları var. Bu konuda İçişleri Bakanlığı elbette ki gerekeni yapmalı. Belediyelerin yardımları hem gizli hem de alenen ortada. Türkiye yapılan yanlışlıklar nedeniyle dağa çıkışı engelleyemedi. Öncelikle destekleyenlerin önüne geçilmesi lazım.”

Kaynak: Tercüman