BIST 10.653
DOLAR 32,24
EURO 35,00
ALTIN 2.429,89
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet'e molotof Ergenekon'da

Cumhuriyet gazetesine molotoflu saldırıyla ilgili dava Ergenekon davasıyla birleştirildi.

Abone ol

Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin 6'sı tutuklu 7 sanığın yargılandığı davanın, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen birinci ''Ergenekon'' davası ile birleştirilmesine karar verildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanıklar Bayram Demir, Seyhun Zayim, Boğaç Kaan Murathan, Bora Ballı ve Bedirhan Şinal ile tutuksuz yargılanan Murat Aplak katıldı. Duruşmaya, tutuklu sanıklardan Fatih Derdiyok ise gelmedi.

Mahkeme heyeti, davanın sanıklarının iddia olunan ''Ergenekon terör örgütü''nün amaçları doğrultusunda üzerlerine atılı eylemleri işledikleri ve örgüte yardım ettikleri iddiasıyla yargılandıklarını belirterek, bu örgütle ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapıldığını, delillerin sıhhatli ve doğru takdir edilmesi, yargılama birliğinin sağlanması, iddia konusu örgütle ilgili olarak tüm delillerin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin dava dosyasında toplanmış olduğu tespitini yaptı.

Mahkeme heyeti, bu nedenlerle dava dosyasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen birinci ''Ergenekon'' davası ile birleştirilmesine hükmetti.

Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Boğaç Kaan Murathan, ilgisi olmayan bir olaydan dolayı iki yıldır tutuklu bulunduğunu savunarak, tahliyesini talep etti. 

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki birinci 'Ergenekon' dava dosyasının içeriği ve kapsamının bu dava dosyasıyla bağlantılı olduğunu ve her iki dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu belirtti. 

Sanıkların beyanlarıyla birlikte delillerin birbirini etkileme ihtimali gözetilip her iki dosyanın birleştirilmesine karar verilmesini talep eden Saraç, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini de istedi.

Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Boğaç Kaan Murathan, hiçbir ilgisi olmadığı halde olayların içerisine atıldığını savunarak, ''Bedirhan Şinal'in iftiradan öteye gitmeyen ve birbirinden tutarsız beyanlarıyla uzun zamandır tutukluyum. Ben kimseden talimat alarak bir şey yapan bir insan değilim. Bir iş adamıyım. Hiç ilgim olmayan bir olaydan dolayı iki yıldır tutukluyum. Mağdur durumdayım, tahliyemi talep ediyorum'' diye konuştu. 

Savcılık talebiyle ilgili kararını açıklayan mahkeme heyeti, bu dava dosyası ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen birinci ''Ergenekon'' dava dosyasının birleştirilmesine ve tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verdi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Savcılığınca hazırlanan iddianamede, ''Ergenekon'' davası sanıklarından Sedat Peker'in adamı olduğu ifade edilen Boğaç Kaan Murathan'ın talimatı sonucunda Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması eyleminin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Sanıkların eylemi terör amaçlı gerçekleştirdikleri kaydedilen iddianamede, tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal'ın ''terör örgütüne yardım etmek'', ''genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması'', ''tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi'' ile ''Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet'' suçlarından 16 yıl 3 aydan 42 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Eylemin talimatını verdiği belirtilen Boğaç Kaan Murathan'ın da aralarında bulunduğu diğer sanıkların da 8 yıl 3 ay ile 37,5 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor. Şişli'deki Cumhuriyet gazetesinin bahçesine 29 Mart 2008'de molotofkokteyli atılmıştı.