BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,82
ALTIN 2.439,16
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyetçi Parti'de başa baş adaylık yarışı

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayını belirlemek için yapılan ilk ön seçimin galibi Mitt Romney ile en yakın rakibi arasında sadece sekiz oy fark var.

Abone ol

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin Kasım seçimlerinde yarışacak başkan adayını belirleme sürecinin ilk aşamasında eski Massuchusetts valisi Mitt Romney kıl payı farkla birinci sıraya oturdu.

İlk olarak Iowa eyaletinde yapılan ön seçimde Mitt Romney ile en yakın rakibi Rick Santorum arasında, 120 bini aşkın oy pusulasın atıldığı sandıklardan sadece 8 oy fark çıktı.

Her iki aday da yüzde 25 destek kazandı.

İleriki günlerde diğer eyaletlerde de tekrarlanacak olan bu ilk oylama öncesinde anketler Mitt Romney'nin Iowa'da aşağı yukarı yüzde 25 destek göreceğine işaret ediyordu.

Gözlemciler, sürpriz yapan tarafın son haftalarda popülerliği hızlı bir yükseliş gösteren eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum olduğunun altını çiziyor.

Iowa ön seçiminde, anketlerin ikinci güçlü aday olarak gösterdiği Ron Paul sandıklarda üçüncü sıraya oturdu.

Toplam altı adayın katıldığı Iowa oylamasında sadece yüzde 10 destek gören Teksas valisi Rick Perry, yarıştan çekilmeyi düşündüğünün işaretlerini verdi.

BBC muhabirleri, ön seçimin ilk ayağı olan Iowa'da galip gelen adayın, kampanyası için daha fazla mali destek toplayabileceğini, düşük oy alan adayların ise yarıştan düşebileceklerini söylüyor.

Uzmanların ABD ortalamasını yansıtan bir eyalet olarak değerlendirmedikleri Iowa, ilk ayak olması açısından önemli görülüyor.

Sosyal muhafazakâr

Popülerliğinin hızla arttığı gözlenen Santorum'a yakın zaman içinde medya patronu Rupert Murdoch'tan destek açıklaması gelmişti.

Rupert Murdoch, ABD için büyük bir vizyona sahip tek adayın Rick Santorum olduğunu açıkladı.

Toplumsal konularda muhafazakârlığıyla tanınan Rick Santorum, kürtajın tecavüz olaylarında dahi yasaklanmasını savunuyor ve eşcinsel evliliklerine karşı çıkıyor.

Cumhuriyetçilerin Ağustos ayında kesinleşecek başkan adayı, Kasım ayında Demokrat Parti'nin tekrar adayı olacak olan Barack Obama'yla yarışacak.