BIST 10.170
DOLAR 32,36
EURO 34,68
ALTIN 2.388,70
HABER /  SEÇİM

Cumhurbaşkanlığı seçimi adaylar ne zaman açıklanacak?

Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde önümüzdeki hafta kritik öneme sahip, zira adayların açıklanması gerekiyor.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi ne zaman sorusunun yanıtı belli oldu ancak hala adaylar belli değil, Cumhurbaşkanlı seçim takvimine göre adayların önümüzdeki hafta açıklanması gerekiyor.

Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayımın sürdüğü siyasette bu hafta ve sonrası kritik öneme sahip. Siyasi partilerden gelen açıklamalara göre, adayların en geç gelecek hafta itibariyle açıklanması bekleniyor.

10 Ağustos’ta ilk tur oylaması yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki ay var. Henüz hiçbir siyasi partinin adayı net değil.

Adaylık için resmi olarak son başvuru tarihi 3 Temmuz. Ancak önce birbirinin adayını görmeyi bekleyen siyasi partiler için bu hafta ve sonrası kritik öneme sahip.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN? BİRİNCİ VE İKİNCİ TUR TARİHLERİ

Peki Partilerdeki adaylık arayışında son durum ne? İşte bilgiler;

AK PARTİ

AK Parti cephesinde teşkilatın ve milletvekillerinin nabzı aslında kamuoyuna yansıdığı kadarıyla tek bir isimle atıyor: Recep Tayyip Erdoğan. Zaten kamuoyunda da Erdoğan’ın adaylığına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor ancak Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı için yarışıp yarışmayacağını açıklamış değil. Aslında Erdoğan’ın bu açıklamayı Mayıs ayı içinde yapması bekleniyordu ama yapmadı. Kendisi yaptığı açıklamalarda, “3 Temmuz’a kadar süre var” diyor ancak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti’nin adayının zaten büyük ölçüde kesinleştiğini ve bu ismin 15 Haziran gibi bir tarihte açıklanacağını söyledi. Yani en geç bu haftasonu.

CHP

Milliyetçi Hareket Partisi ile ortak çatı aday çıkarmaya uzak duran ana muhalefet partisi CHP içinde, dile getirilen bazı isimler var. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hem partisinin yetkili kurullarına hem de milletvekillerine, “Nasıl bir cumhurbaşkanı olmalı?” sorusunu yöneltti. Kılıçdaroğlu, sadece kendi partisi içinde değil, bu soruya sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve iş dünyası örgütlerinde de yanıt aradı. CHP lideri, daha önce yaptığı açıklamada Almanya ziyareti sonrası partisinin adayının açıklanabileceğini söylemişti. Bu hafta siyasi partilerle temaslarını tamamlamasının ardından CHP’nin adayının kim olacağının belli olması bekleniyor.

MHP

Gündeme getirdiği “Çatı aday” formülü ile Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde önemli bir rol üstlenen Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, en azından şimdilik CHP’yi çok da ikna edebilmiş gibi görünmüyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda CHP ile birlikte hareket edecek olmasalar dahi, MHP lideri tarif ettiği “Maneviyatçı, milliyetçi, muhafazakar, demokrat, laik, hukukun üstünlüğüne inanan ve partili olmayan” tanımına uygun bir adayı çıkarmakta kararlı. Adaya ilişkin tanımı görüşmek üzere o da sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası örgütleriyle biraraya geldi. Bahçeli, daha önce yaptığı açıklamalarda adayını çok daha önce Mayıs ayı içinde açıklayabileceğine işaret etmişti. Ancak CHP’nin hala tam olarak kapıyı kapatmamış olması MHP’yi açıkladığı takvimin gerisinde bıraktı. Şimdilik aday olacak değil sadece olmayacak isimlerin kesin. Aralarında Abdüllatif Şener, Haşim Kılıç, Meral Akşener, Rifat Hisarcıklıoğlu hatta bizzat Genel Başkan Devlet Bahçeli de var. MHP’nin adayının ise bu hafta ya da en geç gelecek hafta başı belli olması bekleniyor.

HDP

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin özellikle AK Parti’nin adayının seçilmesi açısından en kritik partisi konumundaki Halkların Demokratik Partisi, adayını belirleme konusunda en rahat siyasi parti konumunda. HDP, bu seçimlerde “Sırf aday çıkarmış olmak için çıkarmış olmayacağız, ciddi hareket edeceğiz, daha önce aday çıkarmadığımız için oyumuzu göremediğimiz yerlerde de kendimizi test edeceğiz.” düşüncesiyle hareket ediyor. Bu adayı çıkarmak için ise 22 Haziran’da parti yönetiminin yeniden belirleneceği kongreyi bekliyorlar.

Kaynak: Al Jazeera