BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Cumhurbaşkanı Eroğlu KKTC'de

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM'deki temasyarının ardından KKTC'ye döndü.

Abone ol

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde mülkiyetle ilgili ortaya koydukları önerilerin New York'ta dış gözlemciler tarafında takdirle BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından da ''yapıcı' olarak karşılandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 65. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere gittiği New York'tan, İstanbul üzerinden KKTC'ye döndü.

Eroğlu ve berberindekileri, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen ile bazı bakanlar karşıladı.

Derviş Eroğlu, Ercan Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında, New York temaslarını değerlendirerek, soruları yanıtladı.

65. BM Genel Kurulu'na katılanlar ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmek üzere New York'a gittiğini belirten Eroğlu, temaslarında Kıbrıs konusunda Türk tarafının mülkiyet önerileri hakkında bilgi verdiklerini, Cumhurbaşkanı Abdullah ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüştüğünü söyledi.

Temaslarından memnun olduğunu ifade eden Eroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi aleyhine oluşan havanın artık değiştiğini ve müzakere masasında uzlaşma isteyen taraf olarak kabul gördüklerini, bundan memnun olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmelerinde, müzakerelerde Mülkiyet başlığında sundukları önerilere pozitif bir yaklaşımın olduğunu hissettiklerini belirten Eroğlu, Genel Sekreterin müzakerelerden yıl sonuna kadar bir sonuç alınması beklentisi içinde olduğunu hissettirdiğini ifade etti.

Türk tarafının mülkiyet önerilerinin New York'daki yabancı gözlemciler tarafından takdirle karşıladığını vurgulayan Eroğlu, önerilerin Genel Sekreter Ban tarafından da takdirle karşılandığını ve yapıcı bulunduğunu, açıkça söyleyebileceğini belirtti. Eroğlu, Ban'ın bu kadar net açıklama yapmayacağını,ancak bunu yaptıkları sohbet ve Genel Sekreterin tavırlarından anladıklarını, önerilerinde yapıcı unsurlar olduğunu ve uzlaşma niyetiyle hazırlanan bir paket olarak değerlendirildiğini söyledi.

Yıl sonuna kadar anlaşma istemiyle ilgili bir soru üzerine Eroğlu, liderlerde uzlaşma niyeti olması gerektiğini, kendilerinde anlaşma ve uzlaşma niyeti olduğunu, karşı tarafta da aynı niyet olursa uzlaşmamak için pek bir neden kalmayacağını ifade etti. Eroğlu, yalnız, gerçekçi olmak ve var olan gerçekler doğrultusunda politikaları masaya yansıtmak gerektiğini, ülkede hiçbir şey olmamış gibi davranılamayacağını vurguladı.
ULUSLARARASI KONFERANS KONUSU 

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, Kıbrıs konusunda uluslararası konferans için belirgin bir durum olmadığını, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın düşündüğü uluslararası konferansla kendilerinin düşünceleri arasında çok fark olduğunu söyledi.

Hristofyas'ın, BM Güvenlik Konseyi üyeleri, AB üyeleri, garantörler, ''Kıbrıs cumhuriyeti'', Kıbrıs Rum ve Türk toplumunun katılacağı bir konferans istediğini, bunda Kıbrıs Türk tarafının konumunun aşağıya çekildiğini, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Eroğlu, kendi düşüncelerinin ise Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının liderlerinin katılacağı dörtlü bir konferans olduğunu, bunu da Rum tarafının benimsemediğini ifade etti.

Eroğlu, düşüncelerinin, müzakerelerde 6 başlık olduğunu, bu altı başlığı tamamlayarak bir anlaşma metninini ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Derviş Eroğlu, başka bir soruyu yanıtlarken de uzun yıllar genel başkanlığını yaptığı Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP), Türkiye'ye bağlanma diye bir düşüncesinin olmadığını, müzakere masasında onurlu bir anlaşma yapmak için uğraştığını söyledi.