BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarih ABD ve İsrail'i affetmeyecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Theresa May, Londra'da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin için Birleşmiş Milletler'i (BM) göreve çağırdı. İsrail'in Türk büyükelçiyle ilgili tasarrufunu da değerlendiren Erdoğan, bu karar nedeniyle İsrail'e yönelik bir takım yaptırımların gündeme gelebileceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İngiltere Başbakanı Theresa May ile ikili görüşme gerçekleştirdi. İngiltere Başbakanı Theresa May ortak açıklamada ''Gazze'deki olaylarla ilgili bağımsız bir soruşturma olmalı. Suriye Türkiye sınırında olup bitenler de çok önemli.'' dedi. İngiltere Başbakanı May, "İsrail'den şiddeti durdurmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu.

ERDOĞAN'DAN 15 TEMMUZ VURGUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuşmasında ''Müttefikimiz ve dostumuz Birleşik Krallık'ı ziyaret etmekten memnuniyet duyuyorum. Türkiye erken seçim sürecinin içersinde bulunuyor. Bu ziyareti gerçekleştirdik. Birleşik Krallık'ın 15 Temmuz'dan sadece 5 gün sonra bakan düzeyinde ülkemize gerçekleştirdikleri ziyaret  bizim için önemli.'' ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ''Birleşik Krallık ülkemizin Avrupa'daki en büyük ikinci ihraç pazarıdır. İkili ticaret hacmi için hedefimiz 20 milyar dolardır. Bugünkü temaslarımzı da stratejik öneme sahip projeleri de ele aldık. Terör örgütlerinin faaliyetlerinin engellenmesi ve ülkemize iadesi başlıklarında Birleşik Krallık ile iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Öte yandan Suriye, Irak Kudüs Filistin başta olmak üzre bölgemizdeki son gelişmeleri ele aldık. ABD'nin Kudüs kararını asla kabul etmiyoruz. Bölgedeki itilafın çözülmesinde ara bulucu değil taraf olduğunu itiraf etmiştir. 60 Filistinlinin hayatını kaybetmesine 2 bin 500 kişinin yaralanmasına neden olan saldırılar bu politikanın bir sonucudur. Bu vahşeti bir kez de sizlerin önünde lanetliyorum'' dedi.

FETÖ İLE MÜCADELE KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ

Erdoğan, FETÖ ile mücadeleye ilişkin soruya ''Biz şimdi listemizi verdik. Terörle mücadele konusunda işbirliği olduğunda mücadele daha kolay yapılır'' dedi. Erdoğan ''İsim listelerini sayın başbakana verdim. Bunların tarafımıza gönderilmesini istiyorum. Bunlar olacak ki teröre karşı ortak mücadeleyi sürdürelim . Bu konu ile ilgili hassasiyetimiz çok yüksek'' şeklinde konuştu.

May ise  ''Terör ile ilgili kanıt olduğu sürece adım atarız. İngiltere'de atılan adımları da biliyorsunuz.'' cevabını verdi.

YABANCI SAVAŞÇILAR

Erdoğan ''Toplamda 6 bine aşkın yabancı savaşçıyı ülkelerine gönderdik. Yakalananlardan ülkemizde yargılananlar da var, bu konuda affımız yok'' açıklamasında bulundu.

GAZZE'DE KATLİAM

Erdoğan ''İsrail yaralıların oradan çıkarılmasına müsade etmiyor. Biz İsrail Büyükelçisi'ni zaten gönderdik. Bunun yanında İsrail'deki elçimizi de değerlendirmede bulunarak ülkemize çağırdık. Bu akşam bir gelişme daha duydum, onlar (İsrail) Kudüsteki büyükelçimizle ilgili bir karar alma noktasına gelmişler. O karar eğer arzu etmediğimiz şekilde gerçekleşecek olursa, bizim de farklı yaptırımlarımız olacaktır'' dedi.

May ise ''Can kayıbı trajik. Böyle bir şiddet barış çabalarını yıkıyor. İki devlet de çözüm için tehdit oluşturuyor. Gördüğümüz siddet barış sürecini yıkabilir'' şeklinde konuştu.

ERDOĞAN BM'Yİ GÖREVE ÇAĞIRDI

 ''İslam İşbirliği Zirvesi'nde dünyaya çok güçlü mesaj vereceğiz.''diyen Erdoğan, ''Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum."

''Kudüs'ün gerek Birleşmiş Milletler kararlarıyla gerekse uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış statüsünü değiştirecek her türlü adımdan kaçınılması şarttır. Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri zaman kaybetmeksizin harekete geçmeye, (Filistin'deki) bu zulme son vermeye davet ediyorum'' şeklinde seslendi.