BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiç sağa sola kıvırmayın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Birleşmiş Milletler'i devreye sokmaya hazırlandıklarını söyledi. Suudi yönetimine seslenen Erdoğan, "Kaşıkçı’nın cesedi nerededir? Bunu bir defa sizin 20 kişilik ekibiniz biliyor. Burada hiç sağa sola kıvırmayın." dedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi nedeniyle bulunduğu Arjantin'in başkenti Buenos Aires’te basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

ULUSLARARASI YARGIYA TAŞIMA HAZIRLIĞI: Türkiye gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, Erdoğan'ın dikkat çeken açıklamalarını paylaştı. Kaşıkçı cinayetinin takipçisi olduklarını söyleyen Erdoğan, gerekirse olayı uluslararası yargıya taşıyacaklarını belirtti. Trump görüşmesi, Münbiç, iç-dış siyaset ve terörle mücadelede Erdoğan net mesajlar verdi.

MENBİÇ'İ KURTARACAĞIZ: Trump ile PYD-YPG, Suriye, FETÖ, Halkbank, Kerç Boğaz krizi, terörle mücadele bütün bu konuları ele aldık. Yaklaşık 45 dakika bu konuları görüştük. Dar katılımlı bir görüşmeydi. Menbiç'i PYD-YPG'den temizleme noktasındaki kararlılığımızı devam ettireceğiz dedik. Ortada bir mutabakat var. Trump bu işlerde daha dik duruyor. Trump'ın yanında Pompeo 'öyle olmaz böyle olur' diyemiyor. O da 'Az kaldı, çıkmaya başladılar' gibi ifadeler kullandı. Takipçisi olacağız. İnşallah Menbiç'i bunlardan kurtaracağız.

KAŞIKÇI CİNAYETİ: Kaşıkçı cinayeti üzerinde, yuvarlak masada ciddi manada durulmadı. Biz de bunu basın toplantısında gündeme getirelim istedik. Liderler zirvesinde Kanada Başbakanı Trudeau bunun üzerinde az da olsa durdu. Fakat Muhammed bin Selman verdiği cevapta "Suç sabit olmadıkça kimse suçlanamaz" gibi bir ifade kullandı. Ne yazık ki biz de fırsatı yakalayamadık. Çünkü başkan akabinde Macron'a söz verip ondan sonra "Oturuma geçmemiz lazım" dedi. Biz de konuşsaydık bütün bu delillerin neler olduğu konusu üzerinde duracak ve gereğini ortaya koyacaktım.

SAĞA SOLA KIVIRMAYIN: Kaşıkçı cinayeti konusunda bizim üzerinde ısrarla durduğumuz konu şu; Suud üst yönetimine Kaşıkçı'nın cesedi nerededir? Bunu bir defa sizin 20 kişilik ekibiniz biliyor. Burada hiç sağa sola kıvırmayın. Dışişleri Bakanları açıklama yaptı. Ne dedi? Yerel iş birlikçi dedi. Bu işbirlikçi kim? Burada yerel işbirlikçi ile çalıştık diyorsanız, o zaman bunu açıklayacaksınız. Bunu da biliyorsunuz. Bilmiyoruz demeleri inandıncı değil. Bir diğer konu da özellikle Kaşıkçı'nın cesedinden kurtulmak için bu ölüm mangasma yardım ettiği iddia edilen yerel işbirlikçi Türk mü yoksa başka birisi mi?

Bizim emniyet Yalova'ya gitti geldi. Bu gerçek mi hakikaten? Şu anda bir netice alınamadığı söyleniyor ama belki de oradan bir şey çıkacak veya daha farklı yerlerden bir şey çıkacak. Bunun bilgisi bu 22 kişinin içinde. Zira başa geçirilen torba ve başa geçirildikten soma Kaşıkçı'nın çektiği o andaki sıkıntıları vs. bunları zaten kendileri bitiyor. Hepsine bunları dinlettik. Size daha önce de anlattım. Dinlediklerinde "Eroin almış olmalı" dediler.

İNSANLARI AHMAK ZANNEDİYORLAR: Hatırlayın, Kaşıkçı muameleleri bittikten sonra konsolosluktan ayrıldı demişlerdi ilk açıklamalarında. Bu adam sıradan bir adam değil ki, dışarıda nişanlısı bekliyor ve nişanlısını almadan ayrılıp gidiyor. Böyle bir şey olabilir mi? Kime ne anlatıyorsunuz? İnsanları enayi, ahmak zannediyorlar. Kamuoyunu kandıracaklarını zannettiler. Ne oldu? Aradan bir iki gün geçti farklı açıklamalar yapmaya başladılar. Bana heyetler gönderdi bu heyetlere bunları anlattık hepsi şok oldu. En sonunda bana bizzat kendisi telefonda “Peki ben başsavcımı gönderebilir miyim?” dedi. Gönder dedik. Başsavcı başsavcımızla görüştü ama o herhangi bir belge, bilgi getirmedi.

5 SANDIK KURUYEMİŞLE DÖNDÜ: Bizim başsavcımız kendilerine gerekli olan bilgi ve belgeleri verdi. O da buradan dönerken 5 sandık kuruyemişle döndü gitti. Washington Post köşe yazarını öldürmek amacıyla Suudi istihbaratının görevlilerine Türkiye’ye gitme talimatını kim verdi diye soruyor. Bu önemli bir soru. Bu hususta muhtemelen korkuyorlar, çekiniyorlar. Bu işlerle meşgul olanlar bunu gayet iyi biliyorlar. Biz kararlılığımızı, takipçiliğimizi bundan sonra da devam ettireceğiz. Gerekirse bu işi uluslararası yargıyı ayağa kaldırmak için Birleşmiş Milletler’i de devreye sokarak bu işin takipçisi olduğumuzu da özellikle gündeme getireceğiz.

Biz bu hadisenin başından beri şeffaf bir tavır sergiledik. Ama cinayetin aydınlatılması için Suudi yetkitilerden gerekti desteği maalesef alamadık. Biz, cinayet emrini verenin kimliği dâhi, olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılmasını istiyoruz."

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyaretinde Türkiye karşıtlarıyla görüşen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu sert sözlerle eleştirdi: "Bu tabii ki Kılıçdaroğlu’nun nerede olduğunu gösteriyor. Vatanseverlik diye bir derdi yok. O partinin toplantılarında, o ismini zikrettiğiniz kadının YPG’nin, terör örgütünün paçavraları ile konuşurken resimleri var. Sen onlarla nasıl yan yana olabilirsin? Halkımıza bunları en doğru şekilde anlatmamız lazım."

10 MADDELİK SEÇİM MANİFESTOSU: Erdoğan seçim manifestosunun 10 maddeden oluşacağını belirterek şunları söyledi: "Bugüne kadar yapılanlardan gündemde tutulması gerekenler örneğin altyapı vazgeçilmezimizdir. Bunun dışında belediyeciliğe neler getireceğiz. İki önemli açıklama yaptım. Bunun biri malum Millet Bahçeleri, diğeri ise Millet Kıraathaneleri. Bunlar benim üzerinde hassasiyetle durduklarım. Halk bizden somut şeyler bekliyor, yoksa soyut şeylerle ilgisi yok. Üzerinde ısrarla durmamız gereken konu malum. Belediyecilik deyince akla AK Parti geliyor. Bizim bu manifestomuzda açıklayacağımız maddeler var. Aklımda kaldığı kadarıyla arkadaşlar 10 maddelik hazırlık yapıyorlar."

GEZİ'NİN DIŞ AYAĞ SOROS İÇ AYAĞI OSMAN KAVALA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Kavala'nın tutukluluğuyla ilgili şunları söyledi: "Gezi'nin arkasında kimler olduğunu açıkladım. Dış ayağı Soros iç ayağı Osman Kavala'dır dedim. Kavala'ya para gönderenler belli. Şimdi vakfı kapatma kararı almışlar. Türkiye'den ayrılma filan bu tür şeyler geldi, gündeme böylece oturdu. Almanya'ya gidiyorum, Merkel ve Steinmeier olsun bana Kavala'yı soruyor. Kendilerine anlattım. Neden bu adamı bu kadar seviyorsunuz, hukukunuz nereden geliyor diye sordum."

AB'NİN 3+3 MİLYAR EURO'LUK SÖZÜ ŞERİNE GELMEDİ:
G-20 zirvesine değinen Erdoğan, konu başlıklarından birinin  göç ve mülteciler olduğunu hatırlatarak, AB'yi Türkiye'ye verdiği sözü yerine getirmemekle eleştirdi: "Türkiye’nin taşıdığı yük ortada. Bu konuya da ısrarla vurgumuzu yaptık. Göç ve mülteciler konusunda Türkiye’ye verilen sözler bugüne kadar Avrupa Birliği’nin verdiği 3+3 milyar Euro’luk söz var, bu yerine gelmedi."