BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.307,76
HABER /  GÜNCEL

Cudi'de yaşıyorlar kimsenin haberi yok!

Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının ardından kentten ayrılan 2 bin kişi Cudi Dağı eteklerinde çadır kurdu. Hiçbir alt yapı hizmetinin bulunmadığı kampta, çocuklar ve yaşlılar sağlıksız bir ortamda hayat mücadelesi veriyor.

Abone ol

ŞIRNAK'ta 14 Mart’ta uygulanan sokağa çıkma yasağıyla birlikte başlayan operasyonlar devam ederken, kenti terketmek zorunda kalan maddi durumu iyi olmayan yaklaşık 2 bin kişi, Cizre İlçesi yolu üzerindeki Cudi Dağı eteklerinde bulunan İkizce Bölgesi’nde ağaçlardan yaptıkları çardaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Şırnak merkezde uygulanan sokağa çıkma yasağı ve halen devam eden operasyon öncesi kent merkezinde yaşayan yaklaşık 90 bin kişi, kenti terketmek zorunda kaldı. Bir çok Şırnaklı merkeze bağlı köy ve ilçelerdeki akrabalarının yanına yerleşirken, bazıları da başka illere göç ettti. Ancak ekonomik durumu iyi olmayan, çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan yaklaşık 2 bin kişi ise Şırnak-Cizre İlçesi arasında bulunan Cudi Dağı eteklerindeki, İkizce Bölgesi Top Tepe Köyü yakınlarında, ağaç ve sazlıklardan yapılan çardaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Açlıkla karşı karşıya kalan çoğu çocuk, kadın ve yaşlılar, dürbünle her gün Şırnak’ta yaşanan çatışmaları izliyor. Onlarca çocuk eğitimden yoksun bir şekilde, sağlıksız ortamda yaşamaya devam ediyor.

Çardaklarda yaşayan Şırnaklılar, her türlü yaşam malzemesine ihtiyaç duyduklarını belirterek, çevredeki köylere yardım yapıldığını ancak kendilerine şimdiye kadar herhangi bir yardımın verilmemesinden yakındı. Yasağın da bir an önce kalkmasını isteyen vatandaşlar, evlerine dönmek istediklerini söyledi.

'EVİMİZE GİTMEK İSTİYIORUZ'

Devam eden operasyonun sona ermesini isteyen Ahmet Çimen ise, "Evimize gitmek istiyoruz. Bu savaş bir an önce bitsin istiyoruz. Böyle savaşlar olmasın, barış olsun. Dağdaki, sehirdeki; kim olursa olsun, bir an önce bu savaş dursun. Başka bir şey istemiyoruz. Bir an önce cocuklarımız okula gitsinler, çok gerideler. 2-3 aydır okula gitmemişler, çadırda yaşıyoruz. Burda tozdan başka bir şey yok. Yemek yiyoruz toz, çay içiyoruz toz " diye konuştu.

Şırnak’ta kardeş kavgasının yaşandığını anlatan Azime Acem, yaklaşık 3 aydan beri toz, çamur ve sağlıksız ortamda yaşadıklarını anlatarak, hayvanlar için barınak olmadığını ifade ederek, "Çocuklarımız açlık yüzünden geceleri uyuyamıyor. Şırnak’ta savaşan iki kardeştir. O kardeşler silah bıraksın, barış olsun, barışı dünyaya yansıtsınlar. Allah’tan reva mı? 3 aydan beri burada perişan durumdayız. Çocuklarımız hasta, ben de hastayım. Kimse bize yardım da etmiyor" diye konuştu.