BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.325,39
HABER /  POLİTİKA

Çözüm süreci anketinden şok sonuç!

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinden en son yapılan çözüm süreci anketinin sonuçlarını yayınladı.

Abone ol

Çözüm sürecine destek yüzde 35'lere geriledi.

Abdülkadir Selvi'nin 'güvenilir bir anket sonucu' diye aktardığı verilere göre, çözüm sürecine geçmişte yüzde 78 olan destek yüzde 35'e geriledi. 

Kürt seçmenin çoğunlukla yaşadığı Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ise çözüm sürecine deste halen yüzde 70 seviyelerinde. Partilerin seçmenlerinin çözüm sürecine desteği ise aşağıdaki gibi 

AK Parti: % 26.7

CHP: % 36.8

MHP: % 20.6

HDP: % 91.05

Abdülkadir Selvi'nin yazısından çözüm süreci anketi sonuçlarına ilişkin yazdıklarının detayları şöyle:

"Şehir savaşları ve sivilleri hedef alan canlı bomba eylemleri ve bombalı araçlarla İstanbul ve Ankara başta olmak üzere şehirlerimizde yapılan saldırılar çözüm sürecine olan desteği de önemli ölçüde geriletmiş görünüyor. Çözüm sürecinin başladığı dönemde Erdoğan, halkın desteğini yüzde 78 olarak açıklamıştı. Bugün bu oran yüzde 35.5’e gerilemiş durumda. Bölgede ise destek hâlâ yüzde 70 seviyesinde. Bölge halkı, terörle mücadele et ama çare siyasi çözümde mesajını veriyor.

Çözüm sürecine ışık tutması açısından raporlaması yeni tamamlanmış güvenilir bir anketten sonuçları aktarmak istiyorum.

AK Parti: % 26.7

CHP: % 36.8

MHP: % 20.6

HDP: % 91.05

Çözüm sürecine destek HDP’den sonra yüzde 70 seviyesinde AK Parti’den geliyordu. Müthiş bir gerileme. Çözüm sürecine destek, etnik kökenlere göre de ciddi farklılık arz ediyor. Neredeyse aralarında bir uçurum var. Kürt ve Zazalarda çözüme destek yüzde 72 seviyesinde. Türklerde ise bu oran yüzde 27.3’le Türkiye ortalamasının altında. Çözüm adına umut verici bir tablo değil. Halkın büyük bir kısmı, PKK’nın çözüm sürecini istismar ederek şehirlere yığınak yaptığı kanaatinde.