BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.524,43
HABER /  GÜNCEL

Çöp bidonuna zarardan 10 yıl hapis

AKP Genel Merkezi'ne yürümek isteyen 117 öğrenciye açılan davaya çöp bidonuna zarar vermekten de eklendi

Abone ol

ODTÜ'den AKP Genel Merkezi'ne yürümek isteyen 117 öğrenciye toplam 1170 yıl hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede öğrenciler çöp bidonlarına zarar vermekle de suçlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ODTÜ'de olaylı protesto gösterisine katılan 117 öğrenci hakkında, "Mala zarar verdikleri" ve "İzinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşünün dağıtılması sırasında kamu görevlisine direndikleri" iddiasıyla 1 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açtı.

Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan tarafından açılan davanın iddianamesinde, 5 Ocak 2011 tarihinde, çeşitli üniversitelere mensup öğrencilerin, ODTÜ yerleşkesinde A-1 kapısı önünde toplandıkları anımsatıldı. Aralarında hakkında dava açılan kişilerin de bulunduğu 400 kişilik topluluğun buradan AKP Genel Merkezi önüne yürüyecekleri yönünde konuşmalar yapıldığı, bunun üzerine güvenlik güçlerince, "böyle bir yürüyüşe izin verilmeyeceği" söylenerek barikat oluşturulduğu hatırlatılan iddianamede, ardından şüphelilerin etraftan topladıkları taşları güvenlik güçlerine attıkları belirtildi.

POLİSLERİ YARALADILAR

İddianamede, güvenlik güçlerince topluluğa dağılmaları yönünde ve duyulacak biçimde birkaç kez uyarıda bulunulduğunu kaydeden Savcı Türkaslan, topluluğun uyarıya uymadığı gibi polis araçlarına, ODTÜ'ye ait kameraya, çöp bidonlarına zarar verdiğini iddia etti.

'ÖZGÜRLÜK DEĞİL'

İddianamede, bu durumda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve 2911 Sayılı Yasa ile sağlanan ve güvence altına alınan "toplantı ve ifade özgürlüğünü kullanmak" hakkından söz edilemeyeceği ve eylemin 2911 sayılı Yasa ile korunan "toplantı yapmak" hakkının dışına çıkarak, suç oluşturduğu ileri sürüldü. Davanın iddianamesinde, üniversite öğrencisi 117 kişinin, "mala zarar vermek" ve "izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşünün dağıtılması sırasında kamu görevlisine direnmek" suçlarından 1 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği ve söz konusu kişilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.

POLİSLE ÇATIŞMIŞLARDI

Çeşitli üniversitelerden 500 öğrenci, 5 ocakta polisin öğrenci eylemlerine yaptığı sert müdahaleleri protesto etmek için ODTÜ'de eylem yapmıştı. Polis, grubun kampüsten çıkmasını önlemek için panzerlerle yolu kapatırken, öğrenciler AKP Genel Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçince ortalık karışmıştı. Öğrencilerden dağılmalarını isteyen polis, uyarıları dikkate alınmayınca gruba müdahale etmişti. Polis barikatını aşmak isteyen öğrencilerin taş ve sopalarla saldırması üzerine polis ekipleri tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etmişti. Çatışmanın ardından olay yerine gelen CHP Milletvekili Çetin Soysal da görüşmek istediği öğrenciler tarafından taşlanmış, olayları görüntülerken iki gazeteci de hastanelik olmuştu.