BIST 10.199
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.391,43
HABER /  GÜNCEL

Çölaşan, okunması gerekenleri yazdı

Kitaplar, hayatın vazgeçilmezi. Emin Çölaşan, faydalı bulduğu kitapları tanıttı. Kitaplar, Atatürk, Ermeni Sorunu ve Türkiye'yi ilgilendiren önemli konuları içeriyor.

Abone ol Emin Çölaşan, bugün iktidara ya da başka bir yazara takılmadı. "Güzel kitaplar arasında" önemli gördüklerini okurlarına duyuran yazar, şu kitapları tavsiye ediyor.

Yazı : Emin Çölaşan
Kaynak :
www.hurriyetim.com.tr

BUGÜN size yine ilginç ve okunması gereken kitaplardan söz edeceğim. Anılar ve belgeseller. Ne yazık ki romanlara, öykülere, şiir kitaplarına burada değinmem mümkün olmuyor.

Kılıç Ali, Atatürk’ün en yakınlarından biri. Ölünceye kadar onun yanında. Anılarını Hulusi Turgut derledi ve ortaya muhteşem bir eser çıktı.

‘Kılıç Ali’nin Anıları.’ (Türkiye İş Bankası Yayını.)

Bu kitabı mutlaka okumalısınız. Hem Kılıç Ali’nin yaşam öyküsü, hem de Atatürk’ten birinci ağızdan anılar, belgeler ve gerçekler.

Kılıç Ali’nin oğlu, gazeteci abimiz Altemur Kılıç’ın kitabı da, babasının kitabının hemen ardından çıktı.

‘Kılıç’tan Kılıç’a.’ (Remzi Kitabevi)

Küçükken Atatürk’ten yanlışlıkla tokat yiyen Altemur Kılıç hem babasını, hem de gazetecilik mesleğinde ve özel yaşamında yaşadığı acı tatlı olayları anlatıyor. Baba oğul Kılıç’ların kitabı birbirinden bağımsız ama çok ilginç bir ikili oluşturuyor.

***

Turgut Özakman, Kurtuluş Savaşı’nı belgelerle, fakat roman üslubunda yazmış. ‘Şu Çılgın Türkler.’ (Bilgi Yayınevi)

Olağanüstü akıcı, öğretici, bize yakın geçmişimizi bir kez daha yaşatan bir eser. Tümü belgeli ve pek çoğu bugüne kadar yayınlanmamış fotoğraflarla. Kitapta çok güzel bir mesaj veriliyor: ‘Sevgili gençler! Emperyalizmi ve yamaklarını dize getiren, bir enkazdan yepyeni, çağdaş bir devlet kurmayı başaran atalarınızla gurur duyun. Şehit ve gazi atalarınızın onurunu yalancılara çiğnetmeyin.’

***

Gazeteci Hakan Cem Işıklar’ın yeni çıkan kitabı da çok öğretici:

‘Ege’de Casus Belli.’ (Ümit Yayıncılık)

Kitabın editörlüğünü Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Mete Belovacıklı yapmış. Türkiye ile Yunanistan arasındaki Ege sorunu nedir? Adaların durumu. Bu nedenle iki ülke arasında savaş çıkar mı? Yunan halkı, basını ve silahlı kuvvetlerinin bu konuya bakışı. Çok güzel ve öğretici bir kitap.

Osman Selim Kocahanoğlu’nun kitabı tümüyle belgelerden oluşuyor:

‘Atatürk’e Kurulan Pusu. İzmir Suikastının İçyüzü.’ (Temel Yayınları)

Atatürk 1926 yılında İzmir’de öldürülecekti. Suikastçı sanıklar yakalandı. İçlerinde çok önemli kimseler vardı. İstiklal Mahkemesi’nde yargılandılar. 19 kişi idam edildi ve Türkiye’de bir devir kapandı. Cumhuriyet rejimini yok etmeye ve Atatürk’ü küçümseyip öldürmeye kalkışanların idam edilmesiyle Türkiye’de çok şey değişti. İzmir suikastının baştan sona öyküsünü bu kitapta hiç yayınlanmamış belgelerden okuyup öğreneceksiniz.

Hayri Bildik ve Ali Özoğlu’nun yeni çıkan kitabı:

‘İddia Değil, Gerçek! Ermenilerin Türklere Yaptığı Zulüm ve Vahşet.’ (Toplumsal Dönüşüm Yayınları)

Soykırım tantanası ile boğuşuyoruz! Ermeniler masum, biz acımasız caniler! O halde bu kitabı okuyun ve bazı gerçekleri yine belgelerden öğrenin.

Berin Taşan, Cumhuriyet devrimlerinin savunucusu bir savcı. Şimdi emekli. Kitabında adalet mekanizmasında yaşadıklarını, siyasetin adalete nasıl bulaştığını ve başına gelenleri anlatıyor:

‘Cumhuriyet’in Savcısından. Bir Tanığım Kalsın.’ (Ümit Yayıncılık)

İnsan bu kitabı okudukça ürperiyor, Türkiye’yi ve ilkelerinden ödün vermeyen hukuk adamlarının değerini bir kez daha anlıyor.

Aydın Boysan abimizin son kitabı ‘Ne Güzel Günlermiş!’ (Yapı Kredi Yayınları) Anılar, siyaset, müzik, gündelik yaşamdan olaylar. Bunlara Boysan’ın mizah gözlüğünden bakış.

Son olarak çok ilginç bir kitap daha. Yüzbaşı Hicret Hürkan 1950’li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri hakkındaki fikir ve görüşlerini, öneri ve eleştirileri gazetelerde yazıyor. Yazıların bir bölümü de, muhalefet partisi CHP’nin gazetelerinde çıkıyor. Bu yüzden bazı yazılarında zorunlu olarak takma isim kullanmak zorunda kalıyor. Oğlu, gazeteci arkadaşım Serhat Hürkan, babasının bir döneme tanıklık eden bu ilginç yazılarını 50 yıl sonra toplayıp kitap yapmış.

‘Asker Gözü İle. 27 Mayıs’a Doğru DP Devrinde Türk Silahlı Kuvvetleri.’

Okuyunca, bir Türk subayının gözünden, olumlu ve eksik yönleriyle o yılların Türk ordusunu öğreniyorsunuz.

Piyasada çok güzel kitaplar var. Okumak gerekiyor da, çoğu kimseler kitabı ‘pahalı ve gereksiz!’ buluyor. Eğlence için yüz milyonlar harcayanlar, bir kitaba birkaç milyon vermekten çekiniyor! Bu anlayışın kırılması gerekiyor.