BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Çocuklarda buna dikkat!

Okul öncesi çocukların gece kısa uyumasının aşırı aktif, sinirli, agresif, öfke nöbeti ve rahatsız edici davranış seviyesini artırdığı belirtildi.

Abone ol

Uzmanlar dört yaşında ve gece az uyuyan çocuklarda dışa dönük davranış sorunlarının daha sık görüldüğünü söyledi. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics dergisinde yayımlanan araştırmayı değerlendiren Virginia Üniversitesi'nden Dr. Rebecca J. Scharf "Gece uyku saati kısa olan okul öncesi çocuklarda aşırı hareket, sinir, saldırganlık, dürtüsellik, öfke nöbeti ve rahatsız edici davranış bozukluğu seviyesini yüksek gördük" dedi.

Scharf ve arkadaşları ebeveyn ve bakıcılara çocuklarda özellikle okul öncesi çocuklarda uyku alışkanlıklarının geliştirmesi öenerisinde bulundu.

Uzmanlar ülke çapında yaklaşık 9 bin çocuk üzerinde araştırma yaptı. Onları doğumdan çocuk yuvasına kadar izledi. Ortalama uyku saati akşam 8:39 ila 7:13 arası olduğu bunun da yaklaşık on buçuk saate denk geldiği belirtildi. Çocukların yüzde 11'inin uyku süresinin 9 saati biraz geçerken bunun ortalama uyku saatinden az olduğu belirtildi. Çocukların davranışları ile ilgili yapılan çalışmada ise yüzde 16'sının dışsal davranış sorunları olduğu gözlemlendi.

Daha çok erkek çocuklarda görülen davranış sorunları arasında televiyonu 2 saat veya daha çok izleme ve depresyon görüldüğü anneleri tarafından bildirildi.

Dr Scharf ve arkadaşları diğer faktörleri de gözönüe aldıklarında "Gece kısa uyuyan çocukların davranışlarında kayda değer bir kötü durum olduğu gölemlendi" değerlendirmesi yaptı.