BIST 10.248
DOLAR 32,29
EURO 34,77
ALTIN 2.396,00
HABER /  SAĞLIK

Çocuklar da romatizma olurmuş

Çocuğunuzun dizleri ve kasları ağrıyor, ateşi sık sık çıkıyor, saçları dökülüyor, ağzında aft çıkıyor mu...

Abone ol

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı öğretim görevlisi Prof.Dr.Özgür Kasapçopur,Habercocuk'a yaptığı röportajda anne ve babaları uyardı. 

Çocuklar da romatizma olur mu?
Erişkinler kadar sık olmasa da çocuklar da romatizmal hastası olabilir.Bazıları doğrudan aileden geçer yani genetir. Örneğin sedef romatizması gibi. 

Romatizmal hastalıkların nedenleri var mı?
Düşme, vurma, çarpma, yıpranma doğumsal ya da gelişimsel bozukluklar (kalça çıkıklığı gibi),  bağışıklık sistemine ait bozuklukluklar.

Belirtileri nedir?
En sık yakınma, uzun süren ağrı. 16 yaşından önce başlayıp, altı haftadan uzun süren ağrılar.Ağızda aft, saç dökülmesi, karın ağrısı, tekrarlayan ateş. Gözde ihtihaplanma ve kas güçsüzlüğü.Labaratuvar testleriyle kesin tanı konur. 

Romatizması olan çocuğun eğitimine ara verilmeli mi?
Hasta diye okuldan alınmamalı. Hastalığın şiddetli olduğu dönemlerde okula gönderilmesi sakıncalı olabilir.

Evlenebilir çocuk sahibi olabilir mi?
Engel yoktur. Evlenmeden önce eşlerine hastalıklarını açıklamaları gerekir.Doğum yapabilir, ancak böbrek tutulumu varsa anne olması önerilmez.

Romatizması olan çocuklar askere gidebilir mi?
Eklemlerinde belirgin fonksiyon kaybı olanlar, kalça, diz ameliyatı geçirenler, böbrek hastalığı olanlar ya da ailesel Akdeniz ateşi olanlar askerlik görevini yapmazlar.

Anne ve babalara düşen görevler nedir?
Ebeveynlerin çocuğu desteklemeleri gerekir. Sinirli ve her şeye tepki veren çocuğa karşı aşırı korumacı olmamalarını öneriyoruz.

www.habercocuk.com