BIST 10.012
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.425,68
HABER /  DÜNYA

Çocuk tecavüzcüsü rahiplerin koruyucu meleği öldü!

Oscar ödüllü film Spotlight'ın dünyaya duyurduğu utanç verici olaylar zincirinin arkasındaki en önemli isim olan çocuk tacizcisi rahiplerin koruyucu meleği Kardinal Bernard Law, 86 yaşında öldü.

Abone ol

ABD'de kilise odaklı rahiplerin erkek çocuklarına yönelik taciz ve tecavüz skandallarının en büyüğünün sorumlusu Kardinal Bernard F. Law, 86 yaşında öldü. Oscar ödüllü ünlü film Spotlight'ın dünyaya duyurduğu utanç verici olaylar zincirinin arkasındaki en önemli isim olan Kardinal Law, istifa etmek zorunda kalmıştı. Kilise, o skandallar nedeniyle kurbanlara 10 milyon dolardan fazla tazminat ödemek zorunda kalmıştı.

SPOTLİGH EKİBİ DEŞİFRE ETMİŞTİ: Boston Başpiskoposu olduğu sırada rahiplerin çocuk istismarına göz yumduğu ve istismar vakalarında gerekli özeni göstermediği ortaya çıkınca istifa etmek zorunda kalan Kardinal Bernard F. Law, 86 yaşında öldü. Law'un merkezinde olduğu skandal 2002'de Boston Globe gazetesinin özel haber ekibi 'Spotlight' tarafından kamuoyuna duyurulmuş, yaşananlar 2015 yapımı Oscar ödüllü Spotlight filmine konu olmuştu.

TECAVÜZCÜ RAHİPLERİN KORUYUCU MELEĞİ: ABD'de Katolik Hristiyan inancının en önemli merkezlerinden Boston'da görev yapması sebebiyle gücü ve etkisi Massachusetts eyaletini aşan bir figür olan Bernard F. Law, çocuklara cinsel istismar uygulayan rahipleri başka kiliselere tayin edip skandalın üstünü örtmüştü. Bu rahipler arasında en bilinen John Geoghan'dı. Yaptıklarının ifşa edilmesi üzerine Law, Papa'dan istifasını kabul etmesini istemek zorunda kalmıştı.

LAW İÇİN 10 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE TAZMİNAT: Law'un istismarcı kimliğinden haberdar olmasına rağmen John Geoghan adlı rahibi yeni görevlere atamaya devam ettiği ortaya çıkmıştı. Skandal sonrası Başpiskoposluk, 86 mağdura 10 milyon doların üzerinde tazminat ödedi.

ABD, RAHİP TECAVÜZLERİNE 3 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT ÖDEDİ: ABD'de 1950'den bu yana 6 bin 500 rahip (toplam rahip sayısının yüzde 6'sı) çocuklara cinsel istismarla suçlandı ve Amerikan kiliseleri mağdurlara 3 milyar dolardan fazla tazminat ödemek zorunda kaldı. ABD tarihindeki en büyük kilise odaklı çocuk istismarı vakasının merkezindeki isim olarak Bernard F. Law, kilisenin çocukları koruyamayan imajının sembolü haline geldi. Bir zamanlar hayli güçlü ve popüler olduğu ABD'yi terk ederek 2004'te Vatikan'da görevlendirildi.