BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,06
ALTIN 2.466,04
HABER /  GÜNCEL

Clinton'dan PKK açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton,Esad sonrası Suriye'yi konuşmak için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştü.

Abone ol

Konuşmasında şehitler için başsağlığı dileyen Clinton, “PKK’nın Suriye’de konuşlanmasını istemiyoruz” dedi.

 ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye konusunda temaslarda bulunmak için özel uçakla saat 04.30'da İstanbul'a geldi.

fotoo.jpg

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla bir araya geldi.


Clinton ve Davutoğlu, görüşmenin ardından ortak bir açıklama yaptı.

Davutoğlu, kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ifade ederek, “Annan’ın istifasından sonra diplomatik kesiklik yaşandı. Türkiye’ye gelen mülteci sayısı 55 bini aştı. Her gün 2-3 bin Suriyeli mülteci Türkiye’ye giriş yapıyor. İnsanlık trajedisine son verilmesi için kararlı adım atılmasını bekliyoruz. Katliama ‘dur’ diyecek adımlar atması gerekiyor. Geçiş sürecinin en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Suriye’de güç boşluğu oluşmaması konusunda mutabıkız. Halep’teki gelişmeler hepimize kaygı veriyor” diye konuştu.

CLİNTON ŞUNLARI SÖYLEDİ

Hillary Clinton, “PKK’nın saldırısı sonucu yaşamını yitirenlerin aillerine başsağlığı ve sabır hil.jpgdiliyorum. Esad rejimi, Muhalefet güçlendikçe zalimce saldırılar yaptı. ABD ve Türkiye’nin birlikte ne yapabileceğini konuştuk. Suriye’ye dışarıdan baskıyı artırmamız gerekiyor. Suriyeli muhaliflere nasıl yardım edebileceğimizi konuştuk. Sığınmacıları Türk halkına teşekkür ediyoruz. Türkiye sığınmacılara kucağını ve kalbini aştı. Kimse Esad rejiminin ne zaman düşeceğini bilmiyor ama o zamanın geleciğini biliyor.

Türkiye’nin PKK’yla olan mücadelesini destekliyoruz. PKK’nın Suriye’de konuşlanmasını istemiyoruz. Türkiye bir lider konumundadır.”

Clinton, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Tarabya Köşkü'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ise Başbakanlık İstanbul Ofisi'nde kabul edilecek.

Clinton-Erdoğan görüşmesi öncesinde bir grup, Başbakanlık Ofisi önünde protesto gösterisi yaptı.

Clinton, Merkezi İstanbul'da bulunan, muhaliflerin çatı örgütü "Suriye Ulusal Konseyi" yetkilileriyle de bir araya gelecek.

Görüşmelerde Suriye'de Beşar Esad sonrası dönemde atılacak adımlara yönelik ortak eylem çerçevesi oluşturulması hedefleniyor.

Ziyaret sırasında ABD’nin Esad yönetimine ve destekçilerine yönelik yeni yaptırımlarının da açıklanması bekleniyor.

CLİNTON, MADDİ DESTEĞİNİ AÇIKLADI!

Clinton, ''5 milyon dolarlık bir ilave katkıyı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla, 500 bin doları da Uluslararası Göç Kuruluşu aracılığıyla olmak üzere, Türkiye'de bulunan, yerlerinden edilmiş Suriyelilere desteği güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu katkıyla birlikte ABD'nın gıda, sağlık, battaniye gibi ihtiyaçlar için sağladığı katkı 82 milyon dolara ulaşmış oluyor'' dedi.Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile ikili görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, ''bir yandan Esed'in düşüşünü hızlandırmaya çalışırken, diğer yandan acil müdahale gerektiren insani krize de cevap vermeye uğraştıklarını'' söyledi.

BM'nin, Suriye içinde 2 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğu, 140 binden fazla kişinin de Suriye'nin komşusu ülkelere kaçtığı öngörüsünde bulunduğunu belirten Clinton, bunun yaklaşık 50-55 bin kişisinin Türkiye'de bulunduğunu ve daha fazlasının da Türkiye'ye gelmesinin beklendiğini söyledi.

TÜRKİYE'Yİ NE KADAR ÖVSEM DE YETMEZ...

Clinton, Türk halkına ve Türkiye'ye, misafirperverlikleri için teşekkürlerini dile getirerek, Türkiye'deki kamplarda yaşamakta olan bir Suriyeli kadın grubuyla görüşmelerinde, bu tür mültecilerin geldikleri ülkede hükümete birlikte dua ettiklerini ilk kez gördüğünü kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, ''Şu aşamada Türkiye'nin yaptıklarını ne kadar övsem yetmez. Burada durmak bilmeyen şiddete karşı Türkiye'nin yaptıkları çok önemli'' diyerek, Türkiye'deki kamplarda barınak, yiyecek, sağlık ve eğitim hizmetlerinin çok ciddi mali bedeller karşılığında verildiğini vurguladı.

Kendilerinin bu konudaki desteklerine de değinen Hillary Clinton, ''5 milyon dolarlık bir ilave katkıyı BM Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla, 500 bin doları da Uluslararası Göç Kuruluşu aracılığıyla olmak üzere, Türkiye'de bulunan, yerlerinden edilmiş Suriyelilere desteği güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu katkıyla birlikte ABD'nin gıda, sağlık, battaniye gibi ihtiyaçlar için sağladığı katkı 82 milyon dolara ulaşmış oluyor'' diye konuştu.