BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,93
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL

Cizre'de neler oluyor yasak kalktı mı işte son durum

Cizre son durum haberlerine göre sokağa çıkma yasağı bu sabah 07.00 itibari ile sona erdi. Cizre'de hayat yavaş yavaş normalde dönüyor. İşte Cizre'yle ilgili tüm ayrıntılar...

Abone ol

CİZRE'de 4 Eylül'de başlayan sokağa çıkma yasağı ev sonrasında artışa geçen şiddetli çatışmalar yavaş yavaş sona eriyor; yasağın bu sabah 07.00 itibari ile sona ermesiyle hayat normale dönmeye başladı.

Cizre'ye dair sevindirici gelişmelerden ilki, dün öğleden sonra vatandaşların alışveriş yapabilmesi için 3 marketin açılmasıyla başladı. ÖZellikle sosyal medyada 'suyun kalmadığı ve kalan az miktardaki suyun bebeklere içildiği, aç kalan insanların yiyecek bulmak için sokağa çıktıklarında asıl savaşın başlayacağı' şeklindeki tepkili paylaşımlar sonrası,sokağa çıkma yasağı da bu sabah saat 07:00'de kaldırıldı.

ŞIRNAK VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, bu süre zarfında güvenlik kuvvetlerinin Terör örgütü PKK mensuplarına karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği kaydedilerek, "Bu süreçte sabır ve duyarlılıkla hareket eden çok değerli Cizreli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İlimiz Cizre ilçesinde 4 Eylül 2015 günü saat:20.00 da başlayan sokağa çıkma yasağı 12 Eylül 2015 Cumartesi günü saat 07.00 itibariyle sona erecektir. Bu süre zarfında güvenlik kuvvetlerimiz Bölücü Terör örgütü Mensuplarına karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirmiştir. Bu süreçte sabır ve duyarlılıkla hareket eden çok değerli Cizreli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimi ifade ediyorum.

Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Bölücü Terör Örgütü Mensuplarına karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya ve kamu düzenini sağlamaya devam edeceğiz."

cizre-son-durum2.jpeg(Cizre'de yaşanan çatışma anları...)

GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINACAK

Açıklamada, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bölücü terör örgütüne karşı vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması ve kamu düzeninin sağlanması için geniş güvenlik tedbirlerinin uygulanmasına kararlılıkla devam edileceği vurgulandı.

YASAK KALKTI, KENTE İLK HEYETLER GİRDİ

Yasağın kalkmasıyla birlikte günlerdir çatışmaların yaaşandığı ilçe güne sakin uyandı. Gün ağarınca sokaklardaki çatışmaların izleri de gün yüzüne çıkmaya başladı. Sabah saatlerinde sokağa çıkma yasağı kaldırılırken, kente ilk heyetler de girdi.

cizre-son-durum4.jpeg

İLK HEYETLER CİZRE'YE ULAŞTI

Sabah saatlerinde sokağa çıkma yasağı kaldırılırken, kente ilk heyetler de girmeye başladı. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP'li vekiller, DTK, KJA ve STÖ temsilcileri, insan hakları savunucuları ve bölge baro başkanlarının da bulunduğu ilk heyetler Cizre'ye konvoy halinde girdi.

HEYETLER CUDİ MAHALLESİ'NE GİTTİ 

Giriş ve çıkışların halen kontrol altında olduğu kente giren heyetleri Cizreliler balkonlara çıkıp zafer işaretleriyle karşıladı. Heyet ilk olarak Cudi Mahallesi'ne geçti.

Cizre'de sokağa çıkma yasağı kaldırılsa da, kent merkezinde zırhlı araçların yoğunluğu ve hareketliliği sürüyor.

ekran-resmi-2015-09-12-09.24.25.png

TELEFON VE İNTERNET YENİDEN DEVREDE

İlçede kapalı olan telefon ve internet hatları dün öğleden sonra devreye girdi. GSM hatları ve internetin sabahtan akşam saatlerine kadar açık kalacağı ve akşamları yine kapatılacağı bildirildi. İlçedeki yakınlarıyla telefon bağlantısına geçebilenler, durumlarıyla ilgili günler sonra bilgi alabildi.

FIRIN ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR

İlçede açık olan tek fırının önünde yine uzun kuyruklar oluştu. Fırından yine aile başına 5 ekmek veriliyor.  

aa_picture_20150911_6267796_web-(1).jpg
AYM'DEN CİZRE KARARI

Anayasa Mahkemesi, Cizre'de yasak kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin tedbir talebini reddetti. Yüksek Mahkeme'nin internet sitesinde yapılan basın duyurusunda, Ömer Elçi ve Mehmet Girasun'un, Cizre'de uygulanan sokağa çıkma yasağına ilişkin bireysel başvuruda bulunduğu belirtildi. Buna göre, Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, başvuru kapsamındaki sokağa çıkma yasağı kararının yürütmesinin durdurulmasına ilişkin tedbir talebinin reddine karar verdi.

CİZRE BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Hakkında 'Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak'' iddiasıyla soruşturma açılan Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alındı.

 

"HALKI İSYANA TAHRİK"

Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret hakkında, yabancı bir haber sitesine yaptığı, ' 'Türkiye'de bir iç savaş yürüttüğümüzü söyleyebiliriz'' açıklaması nedeniyle ''Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

NE OLMUŞTU?

Sözcü’nün 8 Eylül tarihli haberinde, “HDP’nin bir başka uzantısı Demokratik Bölgeler Partisi’ne bağlı (DBP) Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret‘ten kan donduran açıklamalar geldi. İngiliz basınına konuşan Leyla İmret, ‘İç savaş Cizre’den başlayacak” denilmiş, haber, ABD merkezli haber sitesi Vice News’a dayandırılmıştı.

Vice News’te yer alan John Beck imzalı haberde, aslında, İmret’in “Türkiye şu anda bir iç savaşın içerisinde” ifadeleri yer alıyordu. Beck, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da, “Sözcü’nün haberine dair yaptığı alıntı tamamıyla yanlıştır” demişti.

İŞE CİZRE'DE YAŞANANLARDAN BİR KESİT- İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ
 

SİYASİLER CİZRE İÇİN NE DEMİŞTİ?

İÇİŞLERİ BAKANI SELAMİ ALTINOK'TAN İLK CİZRE AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Selami Altınok, Cizre'de tansiyonun yükselmesi sonrası dün ilk kez kameralar karşısına geçti. Altınok, Cizre'de 4 Eylül'de başlatılan sokağa çıkma yasağı sonrası çıkan olaylarda 9 kişinin öldüğünü açıkladı. Bakan Altınok'un verdiği bilgilere göre, ölenlerden 7'si PKK'lı, 2'si kimliği belirsiz kişi, 1'i ise sivil vatandaş.

HDP HEYETİ CİZRE'YE GİREMEDİ

Dün sabah saatleride Cizre'ye gitmek için İdil'den yürüyüşe başlayan HDP'li heyet geri dönmek zorunda kalmıştı. İçişleri Bakanı'nın "Cizre'ye girmelerine izin vermeyeceğiz" açıklaması sonrası aralarında HDP'li iki bakanın da bulunduğu heyet geri dönme kararı almıştı.

ekran-resmi-2015-09-11-09.33.35.png

DAVUTOĞLU'NDAN CİZRE AÇIKLAMASI

Dün akşam saatlerinde A Haber yayınına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cizre'de yaşanan olaylara ilişkin "Burası Suriye değil, öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez" dedi.

CİZRE NEDEN ÖNEMLİ?   cizre neden önemli.jpg

Cizre’de olanları değerlendiren yetkililer, ilçenin PKK için önemine dikkat çekiyor. Hem Irak hem de Suriye sınırının “sıfır” noktasında olan Cizre, yine Yüksekova ve Nusaybin’le birlikte PKK’nın laboratuvarı olarak tanımlanıyor. PKK’nın taktik ve stratejik değişikliklerinin sahaya yansımaları, öncelikle Cizre’de uygulamaya konulur ve deneme süreci geçirildikten sonra diğer bölgelere geçiş yapılır.

Örneğin, el yapımı patlayıcıların güvenlik güçlerine karşı kullanımı ve YDG-H hareketi geçmişte ilk olarak Cizre’de uygulamaya konuldu. Görülen örgütsel başarı sonrasında her iki uygulama diğer alanlara yaygınlaştırıldı. Ayrıca, ilçedeki genç nüfus profili PKK için oldukça önemli. Zira, halen yaklaşık 120 bin nüfus olan ilçede 50 bine yakın orta öğretim çağında öğrenci olması, PKK’nın güçlü ve geniş taban bulmasına olanak sağlıyor. Bu taban Cizre’nin örgütün “uygulama laboratuvarı” olmasının en önemli gerekçelerinden birini oluşturuyor.

CİZRE'YE HAKİM OLAN...

Irak’a açılan sınır kapısı Habur’a kadar uzanan tarihi İpek Yolu’nun üzerinde sondan bir önceki durak olan Cizre, bu konumuyla hem güvenlik güçleri, hem de PKK için stratejik nokta olarak değerlendirilirken, “Cizre’ye hakim olan tarafın İpek Yolu’na da hakim olacağı” görüşü yaygın bir kanaat.

Elbette ilçeyi önemli yapan bir diğer unsur ise Suriye’ye açılması. Suriye’de yaşanan çatışma ortamı sırasında, PKK’nın bölgedeki uzantısı olarak değerlendirilen PYD’nin Kuzey Suriye’deki Afrin ve Kobani kantonlarının sonuncusu Cezire olarak adlandırılan bölgedir. Bu bölgenin Türkiye sınırları içindeki karşılığını ise Nusaybin ve Cizre arasında kalan alan oluşturuyor. Böylelikle Rojava bölgesine açılacak koridorun tek geçiş noktasının, Suriye’nin Kamışlı ile Türkiye’nin Nusaybin şehirleri arasındaki Cezire kantonundan geçiyor olması, sınırın Türkiye tarafındaki Nusaybin-Cizre hattını PKK için çok daha önemli hale getirdi. Ayrıca, son dönemde Silopi’de KDP lideri Mesut Barzani ile PKK taraftarları arasında yaşanan sürtüşmenin henüz Cizre’ye yansımaması, ilçe merkezinde PKK için rahat hareket alanı sağlıyor.