BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  DÜNYA

Çipras Kıbrıs'tan Türkiye'ye mesaj verdi

İlk ziyaretini Kıbrıs Rum kesimine yapan Yunanistan Başbakanı Çipras, 'Kıbrıs sorunu hükümetimizin önceliğidir' açıklamasını yaptı.

Abone ol

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, müzakereler için Türkiye'den Kıbrıs açıklarında bulunan sismik araştırma gemisi Barbaros'u bölgeden çekmesini istedi.

Çipras, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne gerçekleştirdiği ziyaretinde, Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu söyledi.

Geçen ay yapılan seçimde iktidara geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) yapan Çipras, Larnaka Havaalanı'nda GKRY Dışişleri Bakanı İoannis Kasuludis tarafından karşılandı.

ÇİPRAS: İLK ZİYARETİN KIBRIS OLMASI TESADÜF DEĞİL

Çipras, daha sonra beraberindeki heyetle Lefkoşa'ya geçerek Rum lider Nikos Anastasiadis’i ziyaret etti. GKRY cumhurbaşkanlığı konutunda Anastasiadis tarafından törenle karşılanan Çipras, yaptığı açıklamada başbakan sıfatıyla ilk yurt dışı ziyaretinde Kıbrıs'a gelmesinin tesadüf olmadığını, Kıbrıs’ın Yunanlılar için özel bir anlamı olduğunu söyledi.

Kıbrıs sorununun Atina hükümetinin öncelikleri arasında bulunduğunu ifade eden Çipras, "Kıbrıs, Yunan hükümetinin kalbinde ve aklında. Yeni bir hükümet kurulmasının, Helenizmin ses sahibi olması ve kendine yaraşır şekilde haklarını araması ihtiyacıyla bağdaşacağını umuyorum" dedi.

Anastasiadis de Çipras’ın Kıbrıs'a ilgisinin bilindiğini belirterek, "Yapacağımız görüşmelerde, aramızdaki anlaşma duygusu ve ortak anlayışın bir kez daha teyit edileceğini umuyorum" diye konuştu.

Çipras, Kıbrıs ziyareti çerçevesinde Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Rum meclisinin özel oturumunda bir konuşma yapacak. Çipras, Rum siyasi partilerinin liderleriyle de ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak. Yunanistan Başbakanı Çipras’a Kıbrıs ziyaretinde Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve yakın çalışma arkadaşı Devlet Bakanı Nikos Pappas eşlik ediyor.

ÇİPRAS: “BARBAROS GEMİSİ BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ”

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Kıbrıs’ta tek bir uluslararası kimliğe sahip, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temeline vurgu yaparak, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm için sürdürülen görüşmeleri desteklediklerini belirtti. Yunanistan olarak Güney Kıbrıs’a bu konudaki desteklerinin de süreceğine işaret eden Çipras, bulunacak olan adil ve sürdürülebilir bir çözümün Türk-Yunan ilişkileri, Avrupa Birliği ve Doğu Akdeniz bölgesinde istikrar için büyük önem taşıdığını anlattı. Adada karşılıklı güvenin artırılması için adımlar atılmasından yana olduklarını belirten Çipras, “Türkiye'ye ait Barbaros gemisinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarını ihlal etmesi, bunun gerçekleşmesini hayli güçleştiriyor” dedi. Yunanistan Başbakanı Çipras, geminin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi. Çipras, tüm Kıbrıslıların çıkarlarına olan, adil ve yaşayabilir bir çözümün bulunmasına yönelik çaba sarf edeceklerini söyledi.

ANASTASİADİS: “BÖLGEDE BULUNAN DOĞAL KAYNAKLAR KIBRIS CUMHURİYETİNE AİT”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de konuşmasında müzakerelerin başlaması arzusu içerisinde olduklarını belirterek, bölgede bulunan doğal kaynakların Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olduğunu ve çözüm bulunmasıyla Kıbrıslı Türklerin de bu zenginlikten yararlanacağını vurguladı.
Çipras ve Anastasiadis daha sonra basının sorularını yanıtladı.
Kıbrıslı Türklere mesajınız nedir sorusuna yanıt veren Çipras, “Birlikte ve işbirliği içerisinde hareket edip çözüm, barış ve refahı” sağlayabiliriz” dedi. Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras daha sonra Başpiskopos II. Hrisostomos ile bir araya geldi. Çipras temasları kapsamında Rum Meclisi'ndeki siyasi partilerin liderleriyle de bir araya gelecek.

KIBRISLI TÜRKLERİN VE RUMLARIN KATILDIĞI İKİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜYLE DE GÖRÜŞECEK

Alexis Çipras, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların katıldığı iki sivil toplum örgütüyle de temaslarda bulunacak.